Кримінальна відповідальність фізичних осіб за порушення норм міжнародного гуманітарного права - Колотуха, Іван Олексійович; Колотуха, Иван Алексеевич; Kolotuha, Ivan O. (My University, 2010)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.11 – міжнародне право. Одеська національна юридична академія, Одеса, 2010. Дисертація присвячена аналізу інституту кримінальної відповідальності фізичних осіб за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Розглянуто історичний розвиток інституту кримінальної відповідальності фізичних осіб за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Виділено основні етапи його еволюції від зародження на доктринальному рівні до втілення в життя на національному та міжнародному рівні і до остаточного закріплення через діяльність міжнародних кримінальних трибуналів та судів. На основі аналізу чинних договірних та звичаєвих норм міжнародного права дається перелік складів воєнних злочинів, встановлюються основні ознаки воєнних злочинів за міжнародним гуманітарним правом, проводиться їхня диференціація від злочинів проти людяності та геноциду. Досліджуються питання міжнародної правосуб’єктності фізичної особи як суб’єкта відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Окремо вивчене питання правового регулювання відповідальності за віддання та виконання незаконного наказу. Аналізуються основні імунітети вищих посадових осіб і їх кримінальне переслідування. Особливу увагу приділено дослідженню ролі інституційного механізму в притягненні фізичних осіб до кримінальної відповідальності за порушення норм міжнародного гуманітарного права. Досліджується ефективність міжнародних судових установ та змішаних судів та трибуналів у притягненні винних осіб до кримінальної відповідальності за вчинення воєнного злочину. Висвітлено роль, яку відіграють органи, що доповнюють судове переслідування, у разі відкриття міжнародними судами провадження щодо осіб, які вчинили воєнні злочини.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.11 - международное право. Одесская национальная юридическая академия, Одесса, 2010. Диссертация посвящена анализу института уголовной ответственности физических лиц за нарушение норм международного гуманитарного права. В работе дается общая характеристика института уголовной ответственности физических лиц за нарушение норм международного права. Рассматривается исторический процесс развития указанного института и выделено основные этапы его эволюции от зарождения на доктринальном уровне до внедрения в жизнь на национальном и международном уровне и до окончательного закрепления через деятельность международных уголовных трибуналов и судов. На основании анализа действующих договорных и обычных норм международного права дается перечень составов военных преступлений за международным гуманитарным правом, проводится их дифференциация от преступлений против человечества и геноцида. Изучаются вопросы международной правосубъектности физического лица, как субъекта ответственности за нарушение норм международного гуманитарного права. Отдельно рассматриваются вопросы о правовом регулировании ответственности за дачу и исполнение преступного приказа. Анализируются основные иммунитеты высших должностных лиц и их уголовное преследование. Особое внимание уделено исследованию роли институционального механизма в привлечении физических лиц к уголовной ответственности за нарушение норм международного гуманитарного права. Исследуется вопрос эффективности международных судебных учреждений и смешанных трибуналов в вопросе привлечения виновных лиц к уголовной ответственности за совершение военного преступления. Также уделено внимание вопросу, какую роль играют органы, дополняющие судебное преследование, в случае открытия производства международными судами в отношении лиц, которые совершили военное преступление.

Thesis for obtaining a scientific degree of Candidate of Law by speciality 12.00.11. - International Law. – Odessa National Law Academy, Odessa, 2010. The thesis is devoted to analysis of institute criminal liability of individuals for violations of international humanitarian law. The historical development of the institute of criminal liability of individuals for violations of international humanitarian law is examined. The basic stages of its evolution from the origin of doctrinal level to implementation on the national and international level and to complete consolidation through the activities of international criminal tribunals and courts are marked out. The list of war crimes is provided on the basis of the current treaty and customary international law; the basic characteristics of war crimes according to international humanitarian law are established; the war crimes are distinguished from crimes against humanity and genocide. The problems of international personality of the individual as a subject of liability for violations of international humanitarian law is examined. Separately, the questions about regulation of liability for the commitment of the illegal order is studied. Basic immunities of senior officials and their prosecution are analyzed. Particular attention is paid to studying the role of institutional mechanisms in bringing individuals to criminal liability for violations of international humanitarian law. The effectiveness of international judicial institutions, and mixed courts and tribunals in bringing guilty persons to criminal liability for committing war crimes is studied. The role played by authorities, supplementing the prosecution in the case of international court proceedings against persons committed war crimes is revealed.
Колотуха І. О. Кримінальна відповідальність фізичних осіб за порушення норм міжнародного гуманітарного права : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.11 / І. О. Колотуха; кер. роботи В. М. Репецький; Нац. ун.-т "Одеська юридична академія". – Одеса, 2010. – 17 с.
Keywords: міжнародний злочин; воєнний злочин; кримінальна відповідальність фізичних осіб; міжнародне гуманітарне право; доктрина міжнародного права; закони та звичаї війни; Міжнародний Кримінальний Суд; Міжнародні кримінальні трибунали ad hoc; международное преступление; военное преступление; уголовная ответственность индивидов; международное гуманитарное право; доктрина международного права; законы и обычаи войны; Международный Уголовный Суд; Международные уголовные трибуналы ad hoc; international crime; war crime; individual criminal responsibility; international humanitarian law; doctrine of international law; laws and customs of war; International Criminal Court; International Criminal Tribunals ad hoc