Свобода як духовно-суспільний феномен - Атаманюк, З. М.; Atamaniuk, Z. M. (My University, 2016)
Дослідження проблем свободи дає суспільству знання про його сучасний стан і перспективи його подальшого розвитку. Духовний і соціальний досвід розвитку людства показав, що рівність можлива тільки як рівність у свободі. Свобода – це дія людини, котра реалізує вимогу об’єктивної необхідності за власною волею, згідно з власними потребами й бажаннями. Межі свободи кожної людини зумовлені не лише соціально-історично, а й передусім нею самою.

Исследование проблем свободы дает обществу знания о его современном состоянии и перспективах его дальнейшего развития. Духовный и социальный опыт развития человечества показал, что равенство возможно только как равенство в свободе. Свобода – это действие человека, реализующее требование объективной необходимости по собственной воле, согласно собственным потребностям и желаниям. Границы свободы каждого человека обусловлены не только социально-исторически, но и прежде всего им самим.

Study problems of freedom gives the public knowledge about its current state and prospects of its further development. The spiritual and social experience of mankind has shown that equality is possible only as equality in freedom. Freedom – is an action that implements the requirement of the objective necessity of their own free will, according to their own needs and desires. The boundaries of the freedom of every person, not only due to the socio-historical, but above all by himself.
Атаманюк З. М. Свобода як духовно-суспільний феномен / З. М. Атаманюк // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 14. - С. 3-5.
Keywords: свобода; свобода індивіда; духовні цінності; суспільні цінності; свобода; свобода индивида; духовные ценности; общественные ценности; freedom; freedom of the individual; spiritual values; social values