Погляд Європейського суду з прав людини на роль «publicwatchdog» для інтеграції правосуддя в суспільство - Біла-Кисельова, Анна Анатоліївна; Біла-Кисельова, А. А.; Bila-Kyselova, Anna A. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті проаналізовано рішення ЄСПЛ у розрізі діяльності осіб, що перебувають на службі в держави, зокрема судової влади. Досліджено справи ЄСПЛ Magyar Helsinki Bizottsag v. Hungary, Thoma v. Luxemburg, CENTRE FOR DEMOCRACY AND THE RULE OF LAW v. Ukraine. Установлено роль організацій, що здійснюють важливу функцію «сторожового пса демократії» (publicwatchdog). Наголошено, що «суди – гаранти справедливості, роль яких є основоположною в державі, де визнається й діє принцип верховенства права, – повинні користуватися довірою громадськості». Для цього необхідний контроль з боку недержавних громадських організацій і ЗМІ як діяльності судової влади, так і персоналу, який надає послуги з правосуддя. Досліджується діяльність судів через призму «довіра суспільства – відкритий суд – особа судді». У дослідженні приділяється увага статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, розкривається її зміст за допомогою рішень ЄСПЛ. Також автор звертає увагу на позицію Ради Європи щодо судових органів і підкреслює тезу «правосуддя є важливим компонентом демократичних суспільств». Це узгоджується відповідно до універсальних стандартів щодо правосуддя та прав людини. Зроблено висновок, що опція «publicwatchdog» є чинною в демократичному суспільстві для вдосконалення державних інститутів, ЄСПЛ підтверджує це в практиці. Суддя є фігурою сучасного суспільства, а отже, суспільний інтерес до такої фігури є виправданий для утвердження довіри до всієї судової влади й формування демократичної України. При цьому автор зазначає, що саме завдяки громадським організаціям, ЗМІ, громадянам та адвокатам, які вивчають роботу судів (суддів), аналізують сучасний стан правосуддя, повідомляють про рівень «доступу до правосуддя» та загальну практику в судах за окремими категоріями справ, формується думка про судову владу.

The article analyzes the decisions of the European Court of Human Rights in terms of the activities of persons serving in the state, in particular, the judiciary. The cases of the European Court of Human Rights have been investigated: Magyar Helsinki Bizottsag v. Hungary, Thoma v. Luxemburg, CENTRE FOR DEMOCRACY AND THE RULE OF LAW v. Ukraine. The role of organizations performing the important function of the watchdog of democracy (publicwatchdog) has been established. It is emphasized that “courts – guarantors of justice, whose role is fundamental in a state where the rule of law is recognized and enforced – should enjoy public trust”. This requires scrutiny by nongovernmental organizations and the media of both the activities of the judiciary and staff providing justice services. The research focuses on the activities of the courts, through the prism of public trust – an open court – the judge. The study focuses on Article 11 of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and reveals its content through the rulings of the European Court of Human Rights. The author also draws attention to the position of the Council of Europe on the judiciary and emphasizes the thesis “justice is an important component of democratic societies”. This is consistent with universal standards of justice and human rights. It is concluded that the option “publicwatchdog” is a valid in democratic society for the improvement of state institutions, and the European Court of Human Rights confirms this in its practice. The judge is a figure of modern society, and therefore the public interest in such a figure is justified in order to establish confidence in the whole judiciary and to shape a democratic Ukraine. At the same time, the author notes that the public interest in the judiciary exists due to public organizations, media, citizens and lawyers who study the work of courts (judges), analyze the current state of justice, report on the level of “access to justice”.
Біла-Кисельова А. А. Погляд Європейського суду з прав людини на роль «publicwatchdog» для інтеграції правосуддя в суспільство / А. А. Біла-Кисельова // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 261-266.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; international judiciary; judiciary of Ukraine; functioning of the judiciary; democracy; “publicwatchdog”; міжнародна судова установа; судова влада України; функціонування судової системи; демократія; «сторожовий пес демократії»