Вплив збройних конфліктів на стан екологічної безпеки та навколишнє середовище - Качурінер, Вікторія Львівна; Качурінер, В. Л. (My University, 2022)
Стаття присвячена дослідженню вплив збройних конфліктів на стан екологічної безпеки та на стан навколишнього середовища. Проте протягом багатьох років спостерігається тенденція до більшого руйнування навколишнього середовища, ніж будь-коли раніше, особливо це відчутно зараз під час збройного конфлікту в Україні. Боєприпаси, які використовуються проти великих або невдало уражених цілей завдають значних збитків навколишньому середовищу та впливають на стан екологічної безпеки регіону. Зазначено, що екологічно руйнівна тенденція в сучасному збройному конфлікті та розвиток технологій й озброєнь призводить до ще більших руйнувань та деградації навколишнього середовища. Як виклик на ці тенденції, міжнародне гуманітарне право виробило принципи захисту навколишнього середовища. Підкреслено, що сьогодні, як звичайне, так і конвенційне міжнародне право ведення війни визнало важливість збереження навколишнього середовища. Вибір військової зброї, методів і засобів нападу також має базуватися на екологічних міркуваннях. Проаналізовано, Проєкт принципів захисту навколишнього середовища у зв’язку зі збройним конфліктом, який був підготовлений Комісією міжнародного права ООН та позначено значення цього Проєкту для подальшого розвитку співробітництва у сфері встановлення екологічної безпеки. Проаналізовано такий аспект екологічної безпеки, як продовольча безпека та виробництво і поставка продовольства, та виробництво продукції сільського господарства. Зроблено акцент на аналізі положень Європейської екологічної та Спільної аграрної політики та внесення змін в ці політики з урахуванням збройного конфлікту в Україні. Зроблено висновок, що норми про охорону навколишнього середовища формулюють екологічні принципи права збройних конфліктів. Право збройних конфліктів і право захисту навколишнього середовища є тісно пов’язаними темами, які викликають занепокоєння міжнародної спільноти. Їх тісний зв’язок породжує потребу використовувати екологічні принципи під час збройного конфлікту та встановлюють заборону маніпулювання навколишнім середовищем у військових цілях та посягання на екологічну безпеку регіону.

The article is devoted to the study of the impact of armed conflicts on the state of ecological security and the state of the environment. However, over the years there has been a trend towards greater environmental destruction than ever before, especially now during the armed conflict in Ukraine. Munitions used against large or unsuccessfully hit targets cause significant damage to the environment and affect the state of environmental security of the region. It is noted that the ecologically destructive trend in the modern armed conflict and the development of technologies and weapons leads to even greater destruction and degradation of the environment. As a challenge to these trends, international humanitarian law developed principles of environmental protection. It is emphasized that today both conventional and conventional international law of warfare have recognized the importance of environmental protection. The choice of military weapons, methods and means of attack should also be based on environmental considerations. The project of the principles of environmental protection in connection with the armed conflict, which was prepared by the UN International Law Commission, was analyzed and the importance of this project for the further development of cooperation in the field of establishing environmental security was noted. Such an aspect of environmental safety as food safety and production and supply of food, and production of agricultural products are analyzed. Emphasis is placed on the analysis of the provisions of the European environmental and Common Agrarian Policy and the introduction of changes to these policies taking into account the armed conflict in Ukraine. It was concluded that environmental protection regulations formulate ecological principles of the law of armed conflicts. The law of armed conflict and the law of environmental protection are closely related topics of concern to the international community. Their close connection gives rise to the need to use environmental principles during armed conflict and prohibits the manipulation of the environment for military purposes and encroachment on the ecological security of the region.
Качурінер В. Л. Вплив збройних конфліктів на стан екологічної безпеки та навколишнє середовище / В. Л. Качурінер // Альманах міжнародного права. - 2022, № 28. - С. 52-59. DOI https://doi.org/10.32841/ILA.2022.28.06
Keywords: міжнародне гуманітарне право; екологічна безпека; екологічна політика; аграрна політика; навколишнє середовище; збройний конфлікт; international humanitarian law; environmental security; environmental policy; agrarian policy; environment; armed conflict; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES