Стратегічне партнерство як інструмент реалізації міжнародних двосторонніх відносин - Гандзюра, А. В.; Handziura, A. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розкривається зміст і сутність поняття стратегічного партнерства, витоки й засади формування цієї форми міжнародно-правової взаємодії. Динамізм сучасних зовнішньополітичних відносин сприяє активному проголошенню стратегічного партнерства між державами, що спрямоване на демонстрацію винятковості або надзвичайної важливості таких відносин для країн-партнерів. Серед основоположних принципів такої двосторонньої взаємодії важливими визначають існування принципово важливих цілей, досягнення яких можливе лише за серйозної координації зусиль сторін у довгостроковій перспективі, і єдине розуміння цілей і принципів розвитку стратегічного партнерства сторонами. Украй важливою є наявність актуальної правової бази партнерства, де закріплені зміст співробітництва та механізми його реалізації, а також існування усталених інституційних механізмів, за допомогою яких стратегічне партнерство реалізується. Теоретико-методологічні засади стратегічного партнерства залишаються маловивченими й потребують детального аналізу наявного досвіду та розроблення керівних універсальних принципів для забезпечення ефективного практичного втілення двосторонніх відносин стратегічного значення. Загалом стратегічне партнерство в міжнародних відносинах розуміється як довгострокове взаємовигідне співробітництво рівноправних суб’єктів міжнародних відносин для вирішення найважливіших завдань. Однак на практиці з еволюцією окремих відносин між акторами на міжнародній арені стає очевидною переважна асиметричність у балансі сил між декларованими стратегічними партнерами, відсутність юридичної формалізації взаємних зобов’язань, загальна риторичність наповнення двосторонніх угод. У статті порушено аспект проблеми практичного наповнення стратегічного співробітництва з огляду на динамізм у міждержавних відносинах і певні чинники, які варто брати до розгляду, звертаючись до формату стратегічного партнерства між країнами.

The article reveals the content and essence of strategic partnership concept, origins and formation principles of international legal cooperation. The dynamism of modern foreign policy relations promotes active proclamation of strategic partnership between the states, aimed at demonstrating the exclusiveness or the extreme importance of such relations for partner countries. Among the fundamental principles of such bilateral cooperation one can name the existence of fundamentally important goals, which can only be achieved if there is a serious long term coordination of the parties' efforts and a common understanding of the goals and principles of the strategic partnership development by the parties. It is extremely important to have an up-to-date legal framework for partnership, which sets out the content of cooperation and mechanisms for its implementation, as well as the existence of established institutional mechanisms through which strategic partnership is implemented. The theoretical and methodological foundations of strategic partnership remain poorly investigated and require a thorough analysis of available experience andthe development of universal guidelines to ensure the effective practical implementation of bilateral relations of strategic importance. In general, strategic partnership in international relations is understood as the longterm mutually beneficial cooperation of equal subjects of international relations in order to solve the most important tasks. However, in practice, with the evolution of particular relations between actors on the international arena, the asymmetry in the balance of power between the declared strategic partners, the lack of legal formalization of mutual obligations, the general rhetoric of the bilateral agreements are evident. The article deals with the problem of practical filling of strategic cooperation in view of the interstate relations dynamism and certain factors that should be considered when referring to the format of strategic partnership between countries.
Гандзюра А. В. Стратегічне партнерство як інструмент реалізації міжнародних двосторонніх відносин / А. В. Гандзюра // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 376-383.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; strategic cooperation; partnerships; models of international relations; bilateral cooperation; стратегічне співробітництво; партнерство; моделі міжнародних відносин; двостороннє співробітництво