Трансформація ролі релігійного фактору в контексті системної еволюції міжнародних відносин - Коппель, Олена Арнольдівна; Коппель, Елена Арнольдовна; Koppel, Olena A. (Одеса, 2017)
Стаття присвячена дослідженню ролі релігійного фактору в контексті системної еволюції міжнародних відносин. Досліджується роль релігійного фактору як комплексного системного явища в трьох його вимірах – часовому, просторовому та змістовному. Визначені його функції та закономірності в залежності від системної еволюції міжнародних відносин. З’ясовуються рівні і форми залежності релігійного фактору від характеру міжнародної системи через дослідження сутнісних закономірностей і особливостей його впливу на певному етапі еволюції міжнародної системи, структурних характеристик систем і взаємозв’язків між ними. На світовій арені з’являються релігійні системи у вигляді системи транснаціональних зв’язків між державами, окремими групами і політичними рухами. Ці зв’язки встановлюються над національними кордонами, утворюючи додаткову транснаціональну систему взаємодій.

Статья посвящена исследованию роли религии в международных отношениях в контексте их системной эволюции. Исследована роль религиозного фактора как многопланового системного явления в трех его измерениях – пространственном, временном и содержательном. Определены его функции и закономерности в зависимости от системной эволюции международных отношений. Определена зависимость влияния религиозного фактора от исторического типа международных систем, их структурных характеристик, особенностей иерархии элементов и системы взаимоотношений между ними, от состояния мировой политики. На мировой арене появляются религиозные системы в виде системы транснациональных связей между государствами, отдельными группами, общинами и политическими движениями. Эти связи устанавливаются «поверх» государственных границ, создавая дополнительную транснациональную систему взаимосвязей.

The article is devoted to the role of religion in world politics within the context of system evolution of international relations. The article examines the nature and dynamics of the religious factor as the multilayer system phenomenon considered as three dimensions – space, time and content. Defined are levels of dependence of religious factor on the character of international systems within frames of its historical development type, structural characteristics and their system cross relations, specific features at the definite stage of international system evolution. Religious systems appears on the world scene in the form of transnational communications between states, separate groups, communities and political movements. These connections are established ‘over’ the state lines, creating an additional transnational system of interconnections.
Коппель О. А. Трансформація ролі релігійного фактору в контексті системної еволюції міжнародних відносин / О. А. Коппель // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 3. – С. 67-71.
Keywords: релігійний дискурс; релігія; політика; міжнародна система; світова політика; секуляризація; ресекуляризація; религия; политика; международная система; мировая политика; секуляризация; ресекуляризация; religious discourse; religion; politics; international system; world politics; secularization; resecularization