Імпліцитні та гібридні спонукальні висловлювання у цифровій комунікації як обʼєкт судової психолого-лінгвістичної експертизи - Рибалко, Андрій Валерійович; Рибалко, А. В.; Rybalko, Andrii V.; Ковкіна, Євгенія Володимирівна; Ковкіна, Є. В.; Kovkina, Yevheniia V. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах обґрунтовано доцільність виокремлення імпліцитних і гібридних спонукальних висловлювань у цифровій комунікації як самостійного обʼєкта судової психолого-лінгвістичної експертизи. Показано, що поведінково спрямований зміст може формуватися не лише прямим наказом, а й через натяк, оцінну рамку, легітимацію бажаної дії та поєднання вербальних і візуальних засобів. Запропоновано триконтурну модель їх аналізу: лінгвопрагматичну, дискурсивно-контекстуальну й психологічну. The paper substantiates the need to distinguish implicit and hybrid directive utterances in digital communication as a specific object of forensic psychological and linguistic examination. It is argued that action-oriented meaning may be created not only by direct commands, but also through hints, evaluative framing, legitimisation of a desired action, and the interaction of verbal and visual resources. A three-contour analytical model is proposed: linguo-pragmatic, discourse-contextual, and psychological.
Рибалко А., Ковкіна Є. Імпліцитні та гібридні спонукальні висловлювання у цифровій комунікації як обʼєкт судової психолого-лінгвістичної експертизи. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 197-202. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33538
Keywords: судова психолого-лінгвістична експертиза; цифрова комунікація; імпліцитне спонукання; гібридна спонукальна конструкція; заклик; психологічний вплив; мультимодальність; forensic psychological and linguistic examination; digital communication; implicit inducement; hybrid directive construction; appeal; psychological influence; multimodality