Проблеми подальшого розвитку баз даних NEWSQL - Щербина, Юрій Володимирович; Щербина, Ю. В.; Shcherbyna, Yurii V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Створення і удосконалення новітніх технологій управління базами даних є відповіддю на ті проблеми, що виникають внаслідок створення хмарних дата-центрів, де зберігаються і обробляються великі об’єми даних. Поява технології NewSQL має своєю ціллю вирішити проблеми, які не здатні вирішити ні традиційні системи OLTP, ні новітні системи NoSQL. Вони забезпечують таку ж масштабовану продуктивність, як і системи NoSQL, у режимі онлайн-транзакцій OLTP, зберігаючи при цьому гарантії ACID традиційної системи баз даних. Враховуючи, що пріоритетом баз даних NoSQL та NewSQL є продуктивність роботи, вони, у порівнянні з традиційними SQL базами даних, потребують додаткового глибинного дослідження. Подальша робота в цьому напрямі повинна бути зосередженою на здатності протистояти надмірному навантаженню та забезпеченню масштабованості у процесі роботи з великими даними у хмарних середовищах.
Щербина Ю. В. Проблеми подальшого розвитку баз даних NEWSQL. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 494-496. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33372
Keywords: хмарно-орієнтовані архітектури; бази даних типу NoSQL; реляційна модель; онлайн-оброблення транзакцій OLTP; кластерізація; масштабування баз даних; напівструктурований формат даних; cloud-oriented architectures; NoSQL databases; relational model; online transaction processing OLTP; clustering; database scaling; semi-structured data format