Читання автентичних текстів як запорука швидкого оволодіння англійською мовою - Анісімова, Юлія Павлівна; Анісімова, Ю. П.; Анисимова, Юлия Павловна; Anisimova, Yuliia P.; Anisimova, Yulia (Дрогобич : Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2020)
Одним із найважливіших і найефективніших напрямів вищих навчальних закладів є цілеспрямоване культурне набуття студентами знань із дисципліни. Саме на основі читання автентичних текстів на заняттях з іноземної мови формується навичка спілкування англійською мовою. У статті детально проаналізовано загальну характеристику автентичних текстів, обґрунтовано їх змістове наповнення, охарактеризовано актуальність використаних автентичних матеріалів з метою оволодіння знаннями з дисципліни «Англійська мова» та навичками іншомовної комунікації. Розглянуто значення автентичних текстів у навчанні іноземних мов майбутніх юристів. Зазначено вплив автентичних вправ на підвищення рівня мотивації до навчання й охарактеризовано різні способи розвитку навичок у майбутніх юристів для здійснення ефективної комунікації. Для більш результативного використання автентичний матеріал має бути правильно підібраний педагогом і спрямований на потреби та інтереси студентів. Відомо, що найбільш придатними для навчання студентів говоріння є оповідання соціального, соціально-психологічного, психологічного, побутового, детективного, гумористичного й ліричного типів. Ці типи оповідань, відбиваючи актуальні та вічні морально-етичні й соціальні проблеми, містять можливість зіставлення різних точок зору щодо певних проблем, які й дають привід для монологічних висловлювань, стимулюють мислення студентів, пробуджують у них асоціацію з власним життєвим досвідом, вливають на їхні почуття та емоції, виступаючи при цьому потенційним мотивом, який активізує мовленнєву діяльність студентів. Робота з автентичними текстами дає змогу в навчальних умовах показати реальні прагматичні соціокультурні ситуації й прокоментувати їх, підвищити внутрішню мотивацію учнів до освоєння іноземної мови, створити психологічну комфортність, розвинути довільну й мимовільну пам’ять, сприяє підвищенню комунікативно-пізнавальної мотивації, формує лінгвокраєзнавчу та інтеркультурну компетенцію, позитивно впливає на особистісно-емоційний стан студентів-юристів.

Одним из важнейших и эффективных направлений высших учебных заведений является целенаправленное культурное приобретение студентами знаний по дисциплине. Именно на основе чтения аутентичных текстов на занятиях по иностранному языку формируется навык общения на английском языке. В статье подробно проанализировано общую характеристику аутентичных текстов, обосновано их содержательное наполнение, охарактеризованы актуальность использованных аутентичных материалов с целью овладения знаниями по дисциплине «Английский язык» и навыками иноязычной коммуникации. Рассмотрены значение аутентичных текстов в обучении иностранным языкам будущих юристов. Отмечено влияние аутентичных упражнений на повышение уровня мотивации к обучению и охарактеризованы различные способы развития навыков у будущих юристов для осуществления эффективной коммуникации. Для более результативного использования аутентичный материал должен быть правильно подобран педагогом и направлен на потребности и интересы студентов. Известно, что наиболее пригодными для обучения студентов говорения являются рассказы социального, социально-психологического, психологического, бытового, детективного, юмористического и лирического типов. Эти типы рассказов, отражая актуальные и вечные морально-этические и социальные проблемы, содержат возможность сопоставления различных точек зрения по определенным проблемам, которые и дают повод для монологических высказываний, стимулируют мышление студентов, пробуждают в них ассоциации с собственным жизненным опытом, влияют на их чувства и эмоции, выступая при этом потенциальным мотивом, который активизирует речевую деятельность студентов. Работа с аутентичными текстами позволяет в учебных условиях показать реальные прагматические социокультурные ситуации и прокомментировать их, повысить внутреннюю мотивацию учащихся к освоению иностранного языка, создать психологическую комфортность, развить произвольную и непроизвольную память, способствует повышению коммуникативно-познавательной мотивации, формирует лингвострановедческую и интеркультурную компетенцию, положительно влияет на личностно-эмоциональное состояние студентов-юристов.

One of the most important and effective areas of higher education is the purposeful cultural acquisition of knowledge in the subject. English language on the basis of the application of reading authentic texts in foreign language classes – it is with the help of this method that the communication skills are formed. The article analyses in detail the general characteristics of authentic texts, substantiates their content, describes the relevance of the authentic materials used in order to acquire the knowledge of English and foreign language communication skills. The importance of authentic texts in teaching foreign languages to future lawyers is considered. The author notes the influence of authentic exercises on increasing the level of motivation to study, and describes different ways of developing skills of future lawyers for effective communication. For more effective use, authentic material must be properly selected by the teacher, and directed to the needs and interests of students. It is known that the stories of social, socio-psychological, psychological, domestic, detective, humorous and lyrical typesare most suitable for teaching students to speak. These types of stories, reflecting current and eternal moral, ethical and social problems, include the possibility of comparing different points of view on certain issues, which give rise to monologues, stimulate students’ thinking, awake an association with their own life experiences, influence their feelings and emotions, while acting as a potential motive that activates students’ speech activity. Working with authentic texts allows showing real pragmatic socio-cultural situations in educational conditions and commenting on them, increasing internal motivation of pupils to master a foreign language, creating psychological comfort, developing voluntary and involuntary memory, as well as promotes increase of communicative-cognitive motivation, develops competency, has a positive effect on the personal and emotional state of law students.
Анісімова Ю. Читання автентичних текстів як запорука швидкого оволодіння англійською мовою / Ю. Анісімова // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвуз. зб. наук. праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. - Вип. 33. - Т. 1. - 2020. - С. 117-122.
Keywords: автентичні тексти; англійська мова; методика читання; комунікація; аутентичные тексты; английский язык; методика чтения; коммуникация; authentictexts; English language; reading methods; communication; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics