Соціально-філософські аспекти евтаназії в Україні - Шевченко, О. М.; Шевченко, Олександр Миколайович; Shevchenko, Oleksandr M.; Мельничук, Вікторія Вікторівна; Мельничук, В. В.; Melnychuk, Viktoriia V. (Одеса, 2020)
У статті досліджено соціально-філософські аспекти евтаназії. Особлива увага приділена доцільності легалізації евтаназії в Україні. Автори обґрунтовують важливість і неоднозначність цього питання та звертають увагу на ризики щодо легалізації в Україні евтаназії. Ця тема іноді є зовсім скандальною через нестачу правдивої інформації. Їй властиві страхи й домисли. Розбиратися в цьому питанні необхідно неупереджено, озброївшись досвідом інших країн. Автори акцентують увагу на значущості кожного людського життя і звертають увагу на необхідність консолідації та співпраці окремих людей та інституцій із поширення правдивої інформації про евтаназію та виховання пошани до людського буття. Більшість релігій не схвалює евтаназію. Католицька церква ставиться до неї вкрай негативно, розглядаю- чи помирання і смерть як важливу частину людського життєвого шляху. Вона вважає, що хорошу смерть треба заслужити своїми діяннями, а страждання напри- кінці життя є передумовою для кращого життя і блаженства в іншому світі. Запровадження евтаназії нацистським режимом демонструє небезпеку поєднання етичних та економічних критеріїв, навіть прагматичних міркувань. Автори вважають, що в сучасному суспільстві обговорення питань евтаназії має виключати економічний аспект. Існує думка про те, що актуалізація евтаназії у західних суспільствах є зворотною стороною високої вартості сучасних медичних послуг. Тема вартості догляду за пацієнтом наприкінці життя не має бути табуйованою. Ми розуміємо, що зараз в Україні не найкращий час для порушення цього питання. На жаль, сучасне сприйняття українським суспільством медичної сфери позбавлене довіри. Надзвичайне значення має питання довіри між лікарем та пацієнтом. Місія лікаря полягає у перебуванні на сторожі життя і поліпшення здоров’я громадян. Евтаназія здається йому зрадою професії і клятви Гіппократа. Дослідження свідчать про те, що лікарі, залучені до евтаназії або асистованого лікарем самогубства, важко переживають такий досвід. Базовим завданням української влади у разі запровадження інституту евтаназії є його максимальне убезпечення від зловживань.

The article examines the socio-philosophical aspects of euthanasia. Special attention is paid to the expediency of legalizing euthanasia in Ukraine. The authors justify the importance and ambiguity of this issue. They draw attention to the risks of legalizing euthanasia in Ukraine. This topic is sometimes scandalous due to the lack of truthful information. It is characterized by fears and conjectures. This issue should be dealt with impartially. It is worth considering the experience of other countries. The authors focus on the significance of every human life. They call for maximum consolidation of institutions to disseminate truthful information about euthanasia. The authors welcome the education of respect for human existence. Most religions do not approve of euthanasia. The Catholic Church treats it extremely negatively. It sees death and death as an important part of a person’s life path. She believes that a good death should be earned by your actions. Suffering at the end of life is a prerequisite for a better life and bliss in another world. The Nazi regime has demonstrated the danger of introducing euthanasia. He confirmed the threat of a combination of ethical and economic criteria and pragmatic considerations. When discussing euthanasia issues, you need to get rid of the economic aspect. The actualization of euthanasia in Western societies is the reverse side of the high cost of modern medical services. The cost of patient care should not be taboo. In Ukraine, now is not the best time to raise this issue. Modern Ukrainian society does not trust the medical sphere. The issue of patient and doctor trust is very significant. Euthanasia is like betraying the profession and taking the Hippocratic Oath. Research shows that doctors involved in euthanasia or physician-assisted suicide have a hard time experiencing such an experience. The basic task of the Ukrainian authorities in the event of the introduction of the institution of euthanasia is to protect it as much as possible from abuse.
Шевченко О. М. Соціально-філософські аспекти евтаназії в Україні / О. М. Шевченко, В. В. Мельничук // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2020. - Вип. 27. - С. 130-134. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i27.933
Keywords: суїцид; евтаназія; автоевтаназія; профілактика; етика; суспільство; держава; відповідальність; хвороба; suicide; euthanasia; autoeuthanasia; prevention; ethics; society; state; responsibility; disease; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Health and medical services in society; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES