Політика без ток-шоу. Потенціал звернень публічних інтелектуалів щодо легітимації влади. - Яковлев, Денис Вікторович; Яковлев, Д. В.; Yakovlev, Denys V.; Яковлева, Лілія Іванівна; Яковлева, Л. І.; Yakovleva, Liliia I. (My University, 2022)
У статті визначено потенціал звернень публічних інтелектуалів легітимації влади. Публічні інтелектуали у своїх зверненнях намагаються визначати порядок денний українського суспільства, вони використовують раціональну аргументацію та формують громадську думку. Саме тому звернення інституцій публічних інтелектуалів здатні сприяти забезпеченню легітимності публічної влади в Україні. Звичайно, неможливо уявити сучасну політику без ток-шоу, але звернення та відкриті листи публічних інтелектуалів є однією із дієвих технологій раціоналізації політики та легітимації влади. Суперечливу єдність ірраціоналізму та раціоналізму у політиці визначено у сучасних проявах – медіатизації політики та діяльності інституцій публічних інтелектуалів. Пропонується візія звернень двох інституцій публічних інтелектуалів в Україні як альтернативи медіатизації політики. Остання ідентифікується в якості ірраціонального виміру політики, який, завдяки утворенню у сучасному світі потужних медіасистем, сприяє перетворенню як публічної політики так і боротьби за голоси виборців на шоу. Досліджено звернення «Українського ПЕН-центру» та Ініціативної групи «Першого грудня» у період з травня по вересень 2022 року. Аргументовано, що у цих зверненнях не лише віддзеркалюється порядок денний українського суспільства, а й формується новий порядок денний інституцій публічних інтелектуалів під час широкомасштабної збройної агресії. Додатково було досліджено й інші звернення, які обґрунтовували «право на владу» за допомогою раціональної аргументації щодо подій актуального порядку денного до 24 лютого 2022 року. Визначено звернення публічних інтелектуалів як чинник легітимації влади. Обґрунтовано необхідність визначення легітимації влади, як однієї із політичних функцій публічних інтелектуалів. Визначено фактори делегітимації: обмеження політичних свобод з боку влади, суспільні деформації та криміналізація суспільства, відсутність національного консенсусу тощо. Обґрунтовано, що легітимність влади забезпечує політичний діалог, подальший розвиток самоврядування, пріоритет науки та освіти, верховенство права тощо.

The article identifies the potential of appeals of public intellectuals regarding the legitimation of power. In their appeals, public intellectuals try to determine the agenda of Ukrainian society; they use rational arguments and shape public opinion. That is why the appeals of institutions of public intellectuals are able to contribute to ensuring the legitimacy of public power in Ukraine. It is impossible to imagine modern politics without talk shows, but appeals and open letters of public intellectuals are one of effective technologies for rationalizing politics and legitimizing power. The contradictory unity of irrationalism and rationalism in politics is defined in modern manifestations – the mediatization of politics and the activities of institutions of public intellectuals. A vision of the appeals of two institutions of public intellectuals in Ukraine is offered as an alternative to the mediatization of politics. The latter is identified as an irrational dimension of politics, which, thanks to the formation of powerful media systems in the modern world, contributes to the transformation of both public policy and the fight for votes on a talk show. The appeal of the "Ukrainian PEN Center" and the "First of December" Initiative Group in the period from May to September 2022 is studied. It is argued that these appeals not only reflect the agenda of Ukrainian society but also form a new agenda of institutions of public intellectuals during large-scale armed aggression. In addition, other appeals which justify the "right to power" with the help of rational argumentation regarding the events of the current agenda until February 24, 2022, are investigated. The appeal of public intellectuals as a factor in the legitimation of power is determined. The necessity of determining the legitimation of power as one of the political functions of public intellectuals is substantiated. Some delegitimation factors are identified: restrictions on political freedoms by power, social deformations and criminalization of society, lack of national consensus, etc. It is substantiated that the legitimacy of power ensures political dialogue, further development of self-government, the priority of science and education, the rule of law, etc.
Яковлев Д. В. Політика без ток-шоу. Потенціал звернень публічних інтелектуалів щодо легітимації влади. / Д. В. Яковлев, Л. І. Яковлева // Актуальні проблеми філософії та соціології. - Одеса. - 2022. - С. 163-169.
Keywords: політична комунікація; легітимність публічної влади; політична раціональність; інтелектуал; політичні технології; політичний PR; іміджмейкінг; інститут масмедіа; медіатизація політики; інтелектуальна еліта; political communication; legitimacy of public power; political rationality; intellectual; political technologies; political PR; image making; mass media institute; mediatization of politics; intellectual elite