Правова етнологія як напрям сучасного правознавства: етнокультурний вимір права в умовах глобалізації - Завальнюк, Ірина Володимирівна; Завальнюк, І. В.; Zavalniuk, Iryna V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Правова етнологія є важливим напрямом сучасного правознавства, що досліджує право у зв’язку з етнічними, культурними та соціальними особливостями різних народів. Її значення полягає у вивченні не лише формально закріплених норм, а й звичаїв, традицій, ритуалів, колективних уявлень про справедливість і порядок, які формують правову культуру суспільства. Такий підхід дає змогу зрозуміти право як явище, тісно пов’язане з історичним досвідом народу, його ментальністю, культурною пам’яттю та національною самобутністю. Саме тому правова етнологія розглядає право не лише як механізм регулювання суспільних відносин, а і як важливий елемент духовного життя спільноти.
Завальнюк І. В. Правова етнологія як напрям сучасного правознавства: етнокультурний вимір права в умовах глобалізації. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 128-131. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33035
Keywords: правова етнологія; етнокультурний підхід; правова система; глобалізація; правова ідентичність; legal ethnology; ethnocultural approach; legal system; globalization; legal identity