Психосоціальні джерела подружніх ревнощів та їх психокорекція : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Фокіна, Анна Миколаївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психосоціальних джерел подружніх ревнощів і розробці психокорекційних підходів для подолання їх деструктивного впливу на міжособистісні стосунки. У роботі розглядаються теоретичні аспекти ревнощів у подружніх парах, психосоціальні фактори, що сприяють їх виникненню, а також психологічні механізми цього емоційного феномену. Крім того, у рамках емпіричного дослідження були вивчені джерела ревнощів у подружніх стосунках за допомогою відповідних методик, зокрема шкал прив'язаності, ревнощів та соціальної довіри, а також методики діагностики поведінки в конфлікті. Робота аналізує, як соціальні норми, культурні аспекти, а також індивідуальні психологічні особливості (наприклад, рівень емоційної залежності, стиль прив'язаності) впливають на виникнення ревнощів у подружніх парах. Виявлено, що ревнощі є не тільки сигналом для партнерів, але й можуть мати деструктивний вплив на стосунки, якщо не знаходять належного вирішення. У результаті дослідження запропоновано психокорекційні підходи для профілактики ревнощів, спрямовані на розвиток здорової комунікації, зміцнення довіри та емоційної незалежності партнерів. Розроблені методи можуть бути застосовані для покращення міжособистісних стосунків у подружніх парах та зниження негативного впливу ревнощів на психологічне благополуччя партнерів. This qualification paper is dedicated to the study of psychosocial sources of marital jealousy and the development of psychocorrectional approaches to overcome their destructive impact on interpersonal relationships. The work examines theoretical aspects of jealousy in marriage, psychosocial factors contributing to its emergence, as well as the psychological mechanisms of this emotional phenomenon. Moreover, within the framework of the empirical research, the sources of jealousy in marital relationships were studied using relevant methods, including attachment scales, jealousy scales, social trust scales, and conflict behavior diagnostics. The paper analyzes how social norms, cultural aspects, and individual psychological characteristics (such as the level of emotional dependence, attachment style) influence the emergence of jealousy in marriage. It was found that jealousy is not only a signal to partners but can also have a destructive effect on relationships if not properly resolved. As a result of the study, psychocorrectional approaches for the prevention of jealousy were proposed, aimed at developing healthy communication, strengthening trust, and emotional independence of partners. The developed methods can be applied to improve interpersonal relationships in marriage and reduce the negative impact of jealousy on the psychological well-being of partners.
Фокіна А. М. Психосоціальні джерела подружніх ревнощів та їх психокорекція : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. М. Фокіна. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 52 с.
Keywords: ревнощі; подружжя; психосоціальні джерела; емоційна залежність; довіра; стиль прив'язаності; профілактика; психокорекція; jealousy; marriage; psychosocial sources; emotional dependence; trust; attachment style; prevention; psychocorrection