Філософія і релігія у науковій спадщині Ореста Новицького - Чжань, Сінь; Чжань, Синь; Zhang, Xin (My University, 2017)
Досліджено теоретичні питання філософських поглядів О. Новицького як представника Київської філософської школи в контексті вимог сучасності і трансформаційних перетворень українського суспільства. Встановлено, що сучасна філософська думка в умовах розвитку і глобальних перетворень у суспільстві вимагає вивчення і актуалізації досвіду минулого. Аналіз філософської спадщини О. Новицького показав, що його роботи посідають особливе місце в духовному, культурно-національному відродженні української спадщини. Зазначено, що особливу увагу у своїх працях О. Новицький приділяв співвідношенню філософії і релігії. Встановлено, що О. Новицький намагався поєднати віру та розум, філософію та релігію.

Исследованы теоретические вопросы философских взглядов О. Новицкого как представителя Киевской философской школы в контексте требований современности и трансформационных преобразований украинского общества. Установлено, что современная философская мысль в условиях развития и глобальных преобразований в обществе требует изучения и актуализации опыта прошлого. Анализ философского наследия О. Новицкого показал, что его работы занимают особое место в духовном, культурно-национальном возрождении украинского наследия. Отмечено, что особое внимание в своих трудах О. Новицкий уделял соотношению философии и религии. Установлено, что О. Новицкий пытался совместить веру и разум, философию и религию.

The theoretical question O. Novitsky philosophical views as a representative of the Kyiv school of philosophy in the context of modern requirements and transformations of Ukrainian society. It was established that the modern philosophical thought in the development and global changes in society requires study and actualization of past experience. Analysis philosophical heritage O. Novitsky showed his works have a special place in the spiritual, cultural and national revival of Ukrainian heritage. It is noted that special attention in his writings O. Novitsky paid to the relationship between philosophy and religion. Found that O. Novitsky tried to reconcile faith and reason, philosophy and religion.
Чжань Сінь Філософія і релігія у науковій спадщині Ореста Новицького / Сінь Чжань // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 153-155.
Keywords: Орест Новицький; Київська духовна академія; філософія; релігія; історія української філософської думки; Орест Новицкий; Киевская духовная академия; философия; религия; история украинской философской мысли; Orest Novitsky; Kyiv Theological Academy; philosophy; religion; history of Ukrainian philosophy