Ідеологічні та ціннісні критерії інституційної диференціації політичного патріотизму - Філатов, Б. А.; Філатов, Борис Альбертович; Filatov, Borys A. (Одеса, 2018)
Вивчаються ідеологічні та ціннісні аспекти інституційних моделей реалізації принципів політичного патріотизму. Розкривається значення ідеологічних політичних сил для просування патріотичних міркувань, встановлюються архетипові засади політичних цінностей патріотизму та їх зв’язок з основними ідеологічними системами сучасного світу. Розглядається вплив модерністських політичних ідеологій на політичну поведінку освіченого й культурного населення у випадку наявності низьких цивілізаційних стандартів розвитку суспільства. Вивчаються шляхи подолання проімперських та пострадянських ідеологічних настанов, які впливають на поведінку та цивілізаційний вибір громадян. Особливо це стосується тих політичних суб’єктів, хто пов’язаний із прийняттям державних рішень. З’ясовуються доктринальний зміст положень модерного та постмодерного політичного патріотизму, які визначають ціннісні основи громадянства й толерантності. З’ясовується ціннісне підґрунтя українського політичного патріотизму в умовах політичних трансформацій та європейського вектору розвитку.

The ideological and value aspects of institutional models of the implementation of the principles of political patriotism are studied. The importance of ideological political forces for promoting patriotic considerations is revealed, archetypal foundations of political values of patriotism and their connection with the main ideological systems of the modern world are established. The influence of modernist political ideologies on the political behavior of the educated and cultural population in the case of low civilization standards of society development is considered. The ways of overcoming the imperial and post-Soviet ideological guides that influence the behavior and civilizational choice of citizens are studied. This is especially true of those political actors who are involved in the adoption of state decisions. The doctrinal content of the provisions of modern and postmodern political patriotism, which determine the values of citizenship and tolerance, is clarified. The value background of Ukrainian political patriotism is determined in the context of political transformations and the European vector of development.
Філатов Б. А. Ідеологічні та ціннісні критерії інституційної диференціації політичного патріотизму / Б. А. Філатов // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2018. – Вип. 8. – С. 36-40.
Keywords: політичний патріотизм; політичні інститути; політичні ідеології; громадські рухи; політичні архетипи; political patriotism; political institutes; political ideologies; social movements; political archetypes; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science