Політико-правові аспекти доступу до публічної інформації в Україні через мережу інтернет - Харечко, Ірина Зеновіївна (My University, 2013)
В статті аналізуються основні підходи до поняття «доступ до публічної інформації» в контексті становлення інформаційного суспільства в Україні. Окремо характеризуються основні засоби, які дозволяють громадянам отримати необхідну інформацію завдяки використанню ІКТ. Автор також розкриває можливості офіційних веб-сайтів органів влади України у сфері реалізації громадянами свого права на інформацію. Окрім цього, запропоновано шляхи та механізми покращення доступу громадян до публічної інформації в Україні, використовуючи Інтернет.

В статье анализируются основные подходы к понятию «доступ к публичной информации» в контексте становления информационного общества в Украине. Отдельно характеризуются основные средства, позволяющие гражданам получить необходимую информацию благодаря использованию ИКТ. Автор также раскрывает возможности официальных сайтов органов власти Украины в сфере реализации гражданами своего права на информацию. Кроме этого, предложены пути и механизмы улучшения доступа граждан к публичной информации в Украине, используя Интернет.

The paper analyzes the main approaches to the concept of «access to public information» in the context of the information society in Ukraine. Separately there’re characterized the main tools that enable citizens to obtain information through the use of ICT. The author also reveals the possibility of the official website of the government of Ukraine in realization of the citizens’ right to information. Moreover, there’re offered the ways and mechanisms to improve citizens’ access to public information in Ukraine using the Internet.
Keywords: публічна інформація; інтернет; інформаційно-комунікаційні технології; інформаційне суспільство; публичная информация; интернет; информационно-коммуникационные технологии; информационное общество; public information; Internet; іnformation and сommunication тechnology; іnformation society