Співвідношення конституційного інституту дострокового припинення повноважень вищих посадових осіб та конституційної відповідальності - Олькіна, Олена Володимирівна; Олькина, Елена Владимировна; Ol'kina, Olena V. (My University, 2011)
В статті інститут дострокового припинення повноважень вищих посадових осіб України розглядається в якості виду конституційно-правової санкції та заходу конституційної відповідальності. Встановлюється співвідношення інститутів конституційно-правової відповідальності та дострокового припинення повноважень вищих посадових осіб України, підкреслюються їх спільні риси та виявляються критерії, що дозволяють здійснити їх розмежування.

В статье институт досрочного прекращения полномочий высших должностных лиц Украины рассматривается в качестве вида конституционно-правовой санкции и меры конституционной ответственности. Устанавливается соотношение институтов конституционно-правовой ответственности и досрочного прекращения полномочий высших должностных лиц Украины, подчеркиваются их общие черты и выявляются критерии, позволяющие осуществить их разграничения.

In this article the institution of early termination of powers of high-ranking officials is considered as a form of constitutional sanctions and constitutional responsibility. The correlation between the institution of early termination of powers of high-ranking officials and the institution of the constitutional responsibility is considered. The author stressed, that mentioned institutions should be clearly distinguished on the basis of their legal grounds, procedure, consequences and other criteria.
В. О. Олькіна Співвідношення конституційного інституту дострокового припинення повноважень вищих посадових осіб та конституційної відповідальності / О. В. Олькіна // Актуальні проблеми держави та права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОНмолодьспорт України, НУ ОЮА. - Одеса : Юрид. л-ра, 2011. - Вип. 61. - С. 77-85.
Keywords: конституційно-правова санкція; конституційно-правова відповідальність; дострокове припинення повноважень; конституционно-правовая санкция; конституционно-правовая ответственность; досрочное прекращение полномочий; constitutional sanction; constitutional responsibility; early termination of powers