Узгодженість та вплив в Європейському парламенті крізь призму політичних груп - Краснопольська, Тетяна Миколаївна; Краснопольська , Т. М.; Краснопольская, Татьяна Николаевна; Krasnopolska, Tetiana M. (Одеса: Фенікс, 2018)
У статті розглянуто роль Європейського парламенту на сучасному етапі розвитку євроінтеграційних процесів. Визначено значення Лісабонського договору для розширення повноважень ЄП. Проаналізовано внутрішню організаційну структуру ЄП та визначено провідну роль політичних груп у прийнятті рішень Європарламенту. Розглянуто три найважливіші завдання Європарламенту (законодавство; затвердження або відхилення бюджету, контроль над демократичними інститутами). Проаналізовано функції ЄП. Визначені основні процедури прийняття рішень на рівні Європарламенту, а саме: спільне рішення (codecision), консультація (consultation), співпраця (cooperation) та затвердження (assent). З’ясовано рівень згуртованості ЄП за критерієм приналежності до політичних груп та до національних делегацій. Доведено переважне значення першої.

В статье рассмотрена роль Европейского парламента на современном этапе развития евроинтеграционных процессов. Определено значение Лиссабонского договора для расширения полномочий ЕП. Проанализированы внутренняя организационная структура ЕП и определена ведущая роль политических групп в принятии решений Европарламента. Рассмотрены три важнейшие задачи Европарламента (законодательство, утверждение или отклонение бюджета, контроль над демократическими институтами). Проанализированы функции ЕП. Определены основные процедуры принятия решений на уровне Европарламента, а именно: общее решение (codecision), консультация (consultation), сотрудничество (cooperation) и утверждения (assent). Выяснено уровень сплоченности ЕП по критерию принадлежности к политическим группам и национальных делегаций. Доказано преимущественное значение первой.

The article examines the role of the European Parliament at the present stage of the development of Eurointegration processes. The significance of the Treaty of Lisbon for the extension of the powers of the EP has been determined. The internal organizational structure of the EP is analyzed and the leading role of political groups in the decision-making of the European Parliament is determined. The three most important tasks of the European Parliament (legislation, approval or rejection of the budget, control over democratic institutions) are considered. The functions of the EP are analyzed. The main decision-making procedures at the European Parliament level are defined, namely: codecision, consultation, cooperation and assent. The level of cohesion of the EP according to the criterion of belonging to political groups and national delegations is determined. The predominant value of the first one is proved.
Краснопольська Т. М. Узгодженість та вплив в Європейському парламенті крізь призму політичних груп / Т. М. Краснопольська // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 62. – С. 103-111.
Keywords: Європейський парламент; партійні групи; євроінтеграція; коаліції; рівень згуртованості; процедури прийняття рішень в Європарламенті; Европейский парламент; партийные группы; евроинтеграция; коалиции; уровень сплоченности; процедуры принятия решений в Европарламент; European Parliament; party groups; eurointegration; coalition; cohesion level; decision-making procedures in the European Parliament; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE