Вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн - Пасечнік, Ольга Володимирівна; Пасечник, Ольга Владимировна; Pasechnik, Olha V. (My University, 2021)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.05 – трудове право; право соціального забезпечення. – Національний університет «Одеська юридична академія», Одеса, 2021. Дисертація є першим у вітчизняній науці трудового права спеціальним порівняльно-правовим дослідженням порядку вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн. У дисертації охарактеризовано нормативну основу вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) в Україні та окремих зарубіжних країнах. Визначено поняття та момент виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн. Розглянуто предмет колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн. Визначено правове становище сторін колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн. Охарактеризовано етапи примирної процедури вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн. Розглянуто порядок оголошення і проведення страйку за законодавством України та окремих зарубіжних країн. Сформульовано науково обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення актів чинного законодавства України про вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) з урахуванням позитивного законодавчого досвіду окремих зарубіжних країн.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.05 – трудовое право; право социального обеспечения. – Национальный университет «Одесская юридическая академия», Одесса, 2021. Диссертация является первым в отечественной науке трудового права специальным сравнительно-правовым исследованием порядка разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) по законодательству Украины и отдельных зарубежных стран. В диссертации охарактеризована нормативная основа разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) в Украине и отдельных зарубежных странах (Литовской Республики, Республики Молдова, Республики Беларусь и др.). Определены понятие и момент возникновения коллективных трудовых споров (конфликтов) по законодательству Украины и отдельных зарубежных стран. Сформулированы понятия коллективных трудовых споров о праве и коллективных трудовых споров об интересе, которые предложено закрепить в ст. 2 Закона Украины «О порядке разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов)». Рассмотрен предмет коллективных трудовых споров (конфликтов) по законодательству Украины и отдельных зарубежных стран. С учетом норм Трудового кодекса Республики Молдова предложено дополнить предмет указанных споров в ст. 2 Закона Украины разногласиями в отношении отказа работодателя учесть мнение представителей работников при приеме на предприятии правовых актов, содержащих нормы трудового права, а также разногласиями, которые касаются экономических, социальных, профессиональных и культурных интересов работников, возникших на разных уровнях социального диалога. Определено правовое положение сторон коллективных трудовых споров (конфликтов) по законодательству Украины и отдельных зарубежных стран. Охарактеризованы этапы примирительной процедуры разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов) по законодательству Украины и отдельных зарубежных стран. Выяснены значение и целесообразность каждого из этапов. Рассмотрен порядок объявления и проведения забастовки по законодательству Украины и отдельных зарубежных стран. Аргументирована целесообразность установления судебного порядка рассмотрения отдельных категорий коллективных трудовых споров (конфликтов) с учетом положений ТК Литовской Республики и ТК Республики Молдова. Сформулированы научно обоснованные предложения по совершенствованию актов действующего законодательства Украины о разрешении коллективных трудовых споров (конфликтов), проекта Трудового кодекса Украины с учетом позитивного законодательного опыта отдельных зарубежных стран.

The dissertation for obtaining of the scientific degree of the Candidate of Legal Sciences under the specialty 12.00.05 – Labor Law; Social Security Law. – National University “Odessa Law Academy”, Odessa, 2021. The dissertation is the first in the domestic science of labor law special comparative legal research of the procedure of the resolution of collective labor disputes (conflicts) under the legislation of Ukraine and individual foreign countries. The dissertation describes the normative basis for resolution of collective labor disputes (conflicts) in Ukraine and individual foreign countries. The definition and moment of occurrence of collective labor disputes (conflicts) under the legislation of Ukraine and individual foreign countries were provided. The subject matter of collective labor disputes (conflicts) under the legislation of Ukraine and individual foreign countries was considered. The legal status of the parties to collective labor disputes (conflicts) under the legislation of Ukraine and individual foreign countries was determined. The stages of the conciliation procedure for resolving collective labor disputes (conflicts) under the legislation of Ukraine and individual foreign countries were described. The procedure for declaring and conducting a strike under the legislation of Ukraine and individual foreign countries was considered. Scientifically substantiated proposals for improving the current legislation of Ukraine on the resolution of collective labor disputes (conflicts) were formulated, taking into account the positive legislative experience of individual foreign countries.
дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.05
Пасечнік О.В. Вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) за законодавством України та окремих зарубіжних країн: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.05 / Пасечнік Ольга Володимирівна. Одеса, 2021. 195 с.
Keywords: законодавство окремих зарубіжних країн; законодавство України; страйк як крайній засіб вирішення колективних трудових спорів (конфліктів); примирна процедура вирішення колективних трудових спорів (конфліктів); сторони колективних трудових спорів (конфліктів); предмет колективних трудових спорів (конфліктів); колективні трудові спори (конфлікти); трудові спори; законодательство отдельных зарубежных стран; трудовые споры; законодательство Украины; забастовка как крайнее средство разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов); коллективные трудовые споры (конфликты); примирительная процедура разрешения коллективных трудовых споров (конфликтов); стороны коллективных трудовых споров (конфликтов); предмет коллективных трудовых споров (конфликтов); the legislation of individual foreign countries; the legislation of Ukraine; strike as a last resort for resolution of collective labor disputes (conflicts); conciliation procedure for resolution of collective labor disputes (conflicts); parties to collective labor disputes (conflicts); subject matter of collective labor disputes (conflicts); collective labor disputes (conflicts); labor disputes