Боротьба магнатів Острозьких при підтримці протестантів за збереження православної церкви: уроки історії - Повторева, С. М.; Повторева, Світлана Михайлівна; Povtoreva, Svitlana M.; Старовойтова, Іріна Іванівна; Старовойтова, І. І.; Starovoitova, Irina I. (Одеса, 2019)
Предметом дослідження статті є релігійна діяльність князів Острозьких, які обороняли Православну Церкву і права віруючих цієї Церкви проти експансії католицизму і у зв’язку з цим намагалися організувати союзи с протестантами. Автори аналізують об’єктивні та суб’єктивні фактори, що привели до зближення православних і протестантів у цій боротьбі, та наслідки протистояння представників різних християнських віросповідань на теренах Речі Посполитої в ХVI-ХVII ст. Для розуміння складної релігійної ситуації сучасної України здійснюється певний історичний екскурс, аналізуються головні тенденції, характерні для минулих часів, та виявляються подібні явища в нинішніх умовах. Показано, що у формуванні релігійних засад української культури визначна роль належить видатному діячу вітчизняної історії, магнату Костянтину Василю Острозькому. Головною метою Унії, якщо б вона відбулася, він вважав не підкорення православних Папі Римському, а заснування шкіл, освіту проповідників і поширення релігійної освіти загалом. Наполягання на єдності віруючих у сповідуванні істинного християнства, гостра критика агресивної політики католицизму щодо інших християнських віросповідань, готовність чинити опір цим зазіханням (в тому числі і збройний), дорікання за лицемірство католицьких священиків, що не дотримуються своїх же настанов (зокрема целібату), - все це робить К. В. Острозького активним оборонцем православної віри, так би мовити, «лицарем православ’я. Показана наявність своєрідних латентних протестантських мотивів у світогляді К. Острозького. Виявлені екуменічні аспекти діяльності князя К. Острозького. Змальовані драматичні подієві перипетії боротьби князя К. В. Острозького щодо захисту православної віри. Проаналізовані причини невдалого спротиву князів Острозьких експансіонізму Римо-католицької церкви. Виявлено аналогії релігійної боротьби минулих часів і нинішньої релігійної ситуації в Україні. Розглянуті можливі перспективи еволюції релігійної ситуації в сучасній Україні у зв’язку з налаштуванням чималої частини громадян нашої держави на західноєвропейські цінності.

The subject of study of the article is the religious activities of the Ostrozky princes, who defended the Orthodox Church a nd the rights of the Church's believers against the expansion of Catholicism, and therefore sought to form alliances with Protestants. The authors analyze the objective and subjective factors that led to the convergence of Orthodox and Protestants in this struggle, and the consequences of the confrontation of representatives of different Christian denominations in the territory of the Polish–Lithuanian Commonwealth in the ХVI-ХVII centuries. To understand the complex religious situation of modern Ukraine, a certain historical excursion is made, the main tendencies characteristic of past times are analyzed, and similar phenomena are revealed in the present conditions. It is shown that the prominent role in the formation of religious foundations of Ukrainian culture belongs to the prominent figure of national history, the magnate Konstantin Vasily Ostrozky. The main purpose of the Union, if it would took place, was not the subjugation the Orthodox to the Pope, but the founding of schools, the preacher's education, and the spread of religious education in general. Insistence on the unity of believers in the practicing of true Christianity, sharp criticism of Catholic aggressive policy towards other Christian denominations, readiness to resist this encroachment (including the armed ones), reproach for the hypocrisy of their Catholic priests, especially the priests, all this makes K.V. Ostrozky an active defender of the Orthodox faith, so to speak, “the knight of Orthodoxy". Insistence on the unity of believers in the practicing of true Christianity, sharp criticism of Catholic aggressive policy towards other Christian denominations, readiness to resist this encroachment (including the armed ones), reproach for the hypocrisy of their Catholic priests, especially the priests, all this makes K.V. Ostrozky an active defender of the Orthodox faith, so to speak, “the knight of Orthodoxy". The presence of a kind of latent Protestant motives in K. Ostrozky's outlook is shown. Ecumenical aspects of the activity of Prince K.Ostrozky are revealed. The dramatic events of the struggle of Prince K.V. Ostrozky for the protection of the Orthodox faith are depicted. The reasons for the unsuccessful resistance of the Ostrozky princes against expansionism of the Roman Catholic Church are analyzed. The analogies of the religious struggle of the past times and the present religious situation in Ukraine are revealed. Possible perspectives of the evolution of the religious situation in modern Ukraine in connection with the adjustment of a large part of our country's citizens to Western European values are considered.
Повторева С. М. Боротьба магнатів Острозьких при підтримці протестантів за збереження православної церкви: уроки історії/ С. М. Повторева, І. І. Старовойтова // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2019. - Вип. 25. - С. 82-90. DOI :10.32837/ apfs.v0i25.872
Keywords: прозелітизм; католицизм; протестантизм; православ’я; віросповідання; конфесія.; belief; Catholicism; confessions; Protestantism; proselytism; Orthodoxy; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology::History of religion