Особливості міжнародно-правової суб'єктності неурядових організацій - Гайдук , Т. О.; Gajduk, T. О. (Одеса : Фенікс, 2012)
Аналізуючи правову природу неурядових організацій, автор статті вважає, що вони не є суб’єктами міжнародного права, проте можуть функціонувати як суб’єкти і міжнародно-правових відносин і зважаючи на це, а також беручи до уваги той вплив, який вони здійснюють на світовий політичний процес, науковці визнають на ними статус суб’єктів міжнародного права зі спеціальною правосуб’єктністю. Проте у майбутньому, можливо, відбудеться становлення їх міжнародної правосуб’єктності з визначенням їх суб’єктами міжнародного публічного права.
Гайдук Т. О. Особливості міжнародно-правової суб'єктності неурядових організацій / Т. О. Гайдук // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 124-126.
Keywords: неурядові організації; неправительственные организации; non-governmental organizations; статус суб’єктів міжнародного права зі спеціальною правосуб’єктністю; статус субъектов международного права со специальной правосубъектностью; the status of international law, with special subjects personality; суб’єкти міжнародного публічного права; субъекты международного публичного права; subjects of international public law