Регулювання хмарних технологій у фінансовому секторі України - Хорт, Ю. В.; Khort, Yu. V. (Одеса : Гельветика, 2021)
Натепер у всьому світі відбувається стрімкий розвиток використання хмарних технологій у всіх сферах, включаючи фінансовий сектор. Однак у науковій літературі проблеми правового регулювання хмарних технологій у фінансовому секторі України не отримали належного висвітлення. Стаття присвячена аналізу переваг і ризиків щодо використання хмарних технологій у фінансовому секторі; дослідженню стану й підходів до їх регулювання як в Україні, так і за кордоном; наданню відповідних рекомендацій щодо побудови моделі законодавчого регулювання хмарних технологій у фінансовому секторі України. У статті доводиться, що вигоди від використання хмарних технологій у фінансовому секторі значно більші в порівнянні з ризиками від їх використання. Аналіз українського законодавства показав, що законодавець задекларував необхідність розвитку хмарних технологій. Однак законопроєкт України «Про хмарні послуги» містить низку недоліків і підлягає удосконаленню. Авторка пропонує застосовувати комплексний підхід моделі законодавчого регулювання хмарних послуг в Україні, який передбачає одночасну розробку як загального законодавства, що визначає основні засади регулювання хмарних послуг, так і спеціального законодавства, що визначає особливості надання цих послуг у певних сферах, зокрема у фінансовому секторі. Рекомендується українському законодавцеві слідувати практиці країн із розвиненими фінансовими ринками й законодавчо закріпити, що регулювання передачі функцій на аутсорсинг надавачам хмарних послуг має здійснюватися щодо всіх типів фінансових установ (як банківських, так і небанківських) і мати пропорційний характер (має бути, головним чином, спрямоване на аутсорсинг критичних або важливих функцій). Пропонується розробити в Україні модельний договір про надання хмарних послуг фінансовим установам і стандарти проведення аудиту й здійснення ефективного нагляду компетентними органами. Увага має приділятися врегулюванню ризику країни й особливо забезпеченню конфіденційності даних та інформаційної безпеки у фінансовому секторі України надавачами хмарних послуг.

Currently, rapid development of cloud technologies usage in all areas, including the financial sector, can be noticed. However, in scholarly literature, the problems of legal regulation of cloud technologies in the financial sector of Ukraine have not been reflected. This article examines the benefits and risks of using cloud technologies in the financial sector; conducts an analysis of the state and approaches to their regulation both in Ukraine and abroad and gives a range of recommendations for building a model of legislative regulation of cloud technologies in the financial sector of Ukraine. This article argues that thebenefits of using cloud technologies in the financial sector far outweigh the risks of using them. An analysis of Ukrainian legislation has shown that the lawmaker has declared the need to develop cloud technologies. However, the Draft of Law of Ukraine “On Cloud Services” has a number of shortcomings and requires improvement. The author suggests that the model of the legislative regulation of cloud services in Ukraine should be based on an integrated approach, which involves the simultaneous development of both general legislation defining the basic principles of cloud services regulation and special legislation defining the specifics of these services in certain areas, in particular, in the financial sector. This study recommends for the Ukrainian legislator to follow the practice of countries with developed financial markets and envisage the possibility of outsourcing of functions to the cloud service providers for all types of financial (both banking and non-banking) institutions and application of the proportionate regulatory approach (mainly aiming to outsource of critical or important functions). The author also suggests developing in Ukraine a model contract for the provision of cloud services to the financial institutions and standards for auditing and effective supervisory practices exercised by competent authorities. Mitigation of country risk and especially providing data confidentiality and information security in the financial sector of Ukraine by cloud service providers deserve particular attention.
Хорт Ю. В. Регулювання хмарних технологій у фінансовому секторі України / Ю. В. Хорт // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 91 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 223-236.
Keywords: надавач хмарних послуг; хмарна послуга; хмарні обчислення; фінансова установа; фінтех; cloud service provider; cloud service; cloud computing; financial institution; fintech; Research Subject Categories::TECHNOLOGY