Семіотичні аспекти використання реклами в соціальній міфології - Дарморіз, О. В.; Darmoriz, O. V. (2018)
У статті досліджуються особливості використання реклами соціальною міфологією в сучасному споживацькому суспільстві. Вивчаються механізми транслювання сучасних міфологічних уявлень, формування міфологем і стереотипів. Аналізуються головні елементи рекламного повідомлення як носія інформації – візуальний і словесний. Досліджується рекламне повідомлення через взаємодію з іншими явищами культури, а також «культурні жести». Описуються вимоги до створення ефективної реклами: необхідність містити чітку інформацію; звертати на себе увагу; викликати певні емоції; запам’ятовуватися і стимулювати людину до певної дії. Вивчаються деякі аспекти використання міфологічних елементів у рекламі та зв’язок її з міфологічним мисленням.

В статье исследуются особенности использования рекламы социальной мифологией в современном потребительском мире. Изучаются механизмы транслирования современных мифологических воззрений, формирование мифологем и стереотипов. Анализируются основные элементы рекламного сообщения как носителя информации – визуальный и словесный. Исследуется рекламное сообщение через взаимодей- ствие с другими явлениями культуры, а также «культурные жесты». Описываются требования к созданию эффективной рекламы: необходимость содержать четкую информацию; обращать на себя внимание; вызывать положительные эмоции; запоминаться и стимулировать человека к определенным действиям. Изучаются некоторые аспекты использования мифологических элементов в рекламе и ее связь с мифологическим мышлением.

The article explores the features of advertising use by social mythology in modern consumer society. Advertising is one of the means of manipulating of mass consciousness. Modern mythological ideas, mythologems and stereotypes are broadcasted by advertising. The main elements of an advertising message as information carrier are visual and verbal. They present an advertising message together, and use traditional and specific communication techniques. Advertising message closely interacts with other phenomena of culture in the process of communication using “cultural gestures”. Effective advertising must meet the requirements: it must contain some information; pay attention to itself; cause some emotions; must be remembered and stimulate person to a certain action. The language of advertising is very formalized and it used to indicate the social status of people.
Дарморіз О. В. Семіотичні аспекти використання реклами в соціальній міфології / О. В. Дарморіз // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2018. - Вип. 21. - С. 19-21.
Keywords: соціальний міф; реклама; семіотика; інформація; консьюмеристське суспільство; социальный миф; реклама; семиотика; информация; консьюмеристское общество; social myth; advertising; semiotic; information; consumerism society