Гібридна російсько-українська війна як загроза європейській безпеці - Проноза, Інна Іванівна; Проноза, Инна Ивановна; Pronoza, Inna I. (Одеса, 2016)
В статті аналізується сутність феномену «гібридна війна». Розкриваються основні складові війни нового типу. Акцентується увага на комплексному характері явища, його багаторівневій структурі. Звертається увага на невизначеність поняття гібридної війни. Оцінюється загроза європейській безпеці внаслідок російсько-української гібридної війни. Визначаються характерні риси гібридної війни: використання терористичних методів, використання інформаційної зброї, участь у протистоянні недержавних суб’єктів, нехтування військовим правом та етикою, використання методів психологічного та економічного тиску, пропаганди тощо.

В статье анализируется сущность феномена «гибридная война». Раскрываются основные составляющие войны нового типа. Акцентируется внимание на комплексном характере явления, его многоуровневой структуре. Обращается внимание на неопределенность понятия ги- бридной войны. Оценивается угроза европейской безопасности в результате российско-украинской гибридной войны. Определяются характерные черты гибридной войны: использование террористических методов, использование информационного оружия, участие в противостоянии негосударственных субъектов, пренебрежение военным правом и этикой, использование методов психологиче- ского и экономического давления, пропаганды и тому подобное.

The essence of the phenomenon of “hybrid warfare” is analyzed in the article. The basic components of a new type of war. The attention is focused on the complex nature of the phenomenon, its layered structure Attention is drawn to the concept of uncertainty hybrid war. Evaluated threat to European security as a result of the Russian-Ukrainian hybrid war. Identify the characteristics of hybrid warfare: the use of terrorist methods, use of information weapons, participation in confronting non-state actors disregard for ethics and military law, the use of psychological and economic pressure, propaganda and so on.
Проноза І. І. Гібридна російсько-українська війна як загроза європейській безпеці / І. І. Проноза // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 81-84.
Keywords: гібридна війна; безпека; типологія війни; збройна агресія; тероризм; терористичний акт; гибридная война; безопасность; типология войны; вооруженная агрессия; терроризм; террористический акт; hybrid warfare; security; typology of war; armed aggression; terrorism; act of terrorism