Становлення міжнародно-правового регулювання захисту військовополонених до Вестфальського миру - Грушко, М. В.; Grushko, M. V. (Одеса : Фенікс, 2014)
Із закінченням міжусобних воєн та посиленням державності в XVI- XVII ст.ст. гуманізація війни приймає більш загальний характер, змінюється відношення до характеру війни, що не могло не відобразитись на розвитку воєнного полону. Виходячи з основного положення, що «війну ведуть держави, а не приватні особи», і, що взятий в полон та обеззброєний неприятель не становить більше об’єктом для війни, вчення про воєнний полон змінилося, військовополонений припинив бути законним об’єктом насилля. Завершенням Тридцятилітньої війни стало підписання Вестфальського миру 1648 р., який і започаткував новий правопорядок в Європі, заснований на концепції загального зобов’язання репатріації полонених, який в подальшому став головним принципом в міжнародній практиці поводження з військовополоненими.
Грушко М. В. Становлення міжнародно-правового регулювання захисту військовополонених до Вестфальського миру / М. В. Грушко // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 253-255.
Keywords: захист військовополонених; Вестфальський мир; полонений; защита военнопленных; Вестфальский мир; пленный; POW protection; peace of Westphalia; captive