Особливості політико-партійного представництва лідерів громадських організацій міноритарних етнічних груп Закарпатської області у констексті місцевих виборів 2020 р. - Зан, М. П.; Зан, Михайло Петрович; Zan, Mykhailo P. (Одеса, 2021)
Політико-партійне представництво й участь лідерів громадських організацій етнічних меншин України у виборах є практично недослідженою проблематикою вітчизняного політологічного дискурсу. Базуючись на даних електоральної статистики місцевих виборів 2020 р., автор аналізує участь у виборчій кампанії 27-ми лідерів національно-культурних товариств Закарпатської області. Серед них – громадські організації закарпатських ромів (14 чол.), угорців (5 чол.), русинів (4 чол.), румунів (2 чол.), словаків і німців (по 1 чол.). Народними депутатами стали 12 лідерів міноритарних етнічних груп Закарпаття. Зокрема, 6 лідерів ромської етнічної громади (Юрій Мандич, Мирослав Горват, Іван Йонаш, Рудольф Пап, Едуард Тирпак, Леонід Брежинський), 4 лідери угорської спільноти (Василь Брензович, Ільдико Орос, Іштван Добша, Калман Горват), 1 лідер словацької (Ернест Горват) та 1 лідер німецької (Юлія Тайпс) етнічних громад краю. Виборча кампанія була невдалою для очільників русинських і румунських громадських організацій. У статті з’ясовано політико-партійну репрезентацію кандидатів. Зокрема, найбільше балотувалися від «Партії твого міста» (5 чол.), що пов’язано з технічним кандидуванням ромських лідерів у м. Ужгороді. Кандидати від «КМКС» Партії угорців України (4 чол.) – відомі в угорській громаді лідери, як на загальнорегіональному (Василь Брензович, Ільдико Орос), так і на локальному рівнях (Іштван Добша, Пал Попович). Трьома представниками позиціоновані політичні партії «Рідне Закарпаття» (Леонід Брежинський, Мирослав Горват, Ернест Горват), ВО «Батьківщина» (Едуард Тирпак, Світлана Адам, Юлія Тайпс), «Опозиційна платформа – За життя» (Золтан Адам, Димитрій Сидор, Юрій Шипович) і партія «За майбутнє» (Калман Горват, Юрій Продан, Микола Бобинець). Двома особами репрезентовані «Команда Андрія Балоги» (Іван Йонаш, Артем Леньо) та «Слуга народу» (Арсеній Богар, Марія Лаврюк). Демократичну партію угорців України представив на місцевих виборах ромський лідер м. Берегове Рудольф Пап. Політичну партію «Сила і Честь» – голова Товариства румунської молоді «М. Емінеску» Іван Бокоч. Найбільш фрагментованою у політико-партійному спектрі на місцевих виборах 2020 р. виявилася ромська громада: 14 ромських лідерів загалом балотувалися від 7-ми політичних партій. Це засвідчує відсутність на рівні ромської громади консолідації в узгодженні політичних орієнтацій і вироблення єдиної громадсько-політичної платформи ромів Закарпаття. За винятком локального представника з Берегова Калмана Горвата («За майбутнє»), всі лідери угорських громадських організацій репрезентували «КМКС» Партію угорців України. Чотири керівники русинських громадських організацій «поділили» політико-політичне представництво між «Опозиційною платформою – За життя» та партією «За майбутнє». Двоє румунських лідерів – між партією «Сила і Честь» і «Слуга народу». Успішним стало балотування лідера словацької меншини Ернеста Горвата на рівні м. Ужгорода від партії «Рідне Закарпаття» та лідерки німецької молодіжної громадськості Закарпаття Юлії Тайпс на рівні м. Мукачева від ВО «Батьківщина».

The political party representation and electoral participation of ethnic community leaders in Ukraine are virtually unknown issues of the national political science discourse. Based on the statistics of 2020 local elections the author analyzes the participation in the election campaign of 27 leaders of national cultural associations in Transcarpathian region. Among them are public organizations of Transcarpathian Roma (14 persons), Hungarians (5 persons), Ruthenians (4 persons), Romanians (2 persons), Slovaks and Germans (1 person each). 12 leaders of minority ethnic groups in Zakarpattia region became People's Deputies. In particular, 6 leaders of the Roma ethnic community (Yuriy Mandych, Myroslav Horvat, Ivan Yonash, Rudolf Pap, Eduard Tyrpak, Leonid Brezhynsky), 4 leaders of the Hungarian ethnic community (Vasyl Brenzovych, Ildiko Oros, Istvan Dobsha, Kalman Horvat), 1 leader of the Slovak (Ernest Horvat) and 1 leader of the German (Julia Types) ethnic groups. The election campaign was unsuccessful for the leaders of Ruthenian and Romanian national cultural associations. The article clarifies the political party representation of candidates. In particular, the most candidates represented the «Party of Your City» (5 persons), which is due to the technical candidacy of Roma leaders in Uzhgorod. The candidates from «KMKSZ» Party of Hungarians of Ukraine (4 persons) are well-known leaders of Hungarian community, both at the regional level (Vasyl Brenzovych, Ildiko Oros) and at the local level (Istvan Dobsha, Pal Popovych). The political parties «Native Transcarpathia» (Leonid Brezhinsky, Myroslav Horvat, Ernest Horvat), «Batkivshchyna» (Eduard Tyrpak, Svitlana Adam, Yulia Typs), «Opposition Platform – For Life» (Zoltay Adam, Dymytriy Sydor, Yuriy Shipovych) and the party «For the Future» (Kalman Horvat, Yuriy Prodan, Mykola Bobynets) are positioned by three representatives. «The team of Andriy Baloga» (Ivan Yonash, Artem Lenyo) and «Servant of the People» (Arseniy Bohar, Maria Lavryuk) are represented by two persons. The Democratic Party of Hungarians of Ukraine was represented in the local elections by the Roma leader of Berehove Rudolf Pap. Political Party «Strength and Honor» was represented the head of Romanian Youth Association «M. Eminescu» Ivan Bokoch. The most fragmented in the political party spectrum in the 2020 local elections was the Roma community of Zakarpattia region: a total of 14 Roma leaders stood as candidates from a total of 7 political parties. This indicates the lack of consolidation at the level of the Roma community in coordination of political agenda and development of the united social and political platform for the Roma in Transcarpathia. With the exception of Kalman Horvat, a local representative from Beregovo («For the Future»), all Hungarian leaders represented the «KMKSZ» Party of Hungarians of Ukraine. Four leaders of Ruthenian public organizations «divided» the political political representation between the «Opposition Platform – For Life» and the party «For the Future». Two Romanian leaders split in views between the «Strength and Honor» and «Servant of the People» parties. The election campaign of the leader of Slovak minority Ernest Horvat at the level of Uzhhorod («Native Transcarpathia») and the leader of the German youth community of Transcarpathia Julia Taips at the level of Mukachevo («Batkivshchyna») was successful.
Зан М. П. Особливості політико-партійного представництва лідерів громадських організацій міноритарних етнічних груп Закарпатської області у констексті місцевих виборів 2020 р. / М. П. Зан // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 30. - С. 88-94.
Keywords: місцеві вибори; політико-партійне представництво; громадська організація; національно-культурне товариство; Закарпатська область; міноритарна етнічна група; local elections; political party representation; public organization; national cultural association; Zakarpattia region; minority ethnic group; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science