Нормативно-правове забезпечення права на особисту недоторканність: загальнотеоретичне дослідження - Пожар, Ольга Миколаївна; Пожар, Ольга Николаевна; Pozhar, Ol'ga (My University, 2015)
Дисертація присвячена комплексному дослідженю сутності, значення, змісту та нормативного забезпечення права на особисту недоторканність у загальнотеоретичному аспекті, виявленню проблемних питань закріплення та реалізації цього права та формулюванню пропозиції щодо їх вирішення. Розглянуто генезу та сучасний стан права на особисту недоторканність людини; досліджено поняття та зміст інституту особистої недоторканності як комплексного міжгалузевого інституту в системі права України. Визначено сутність та систему існуючих правових імунітетів, привілеїв та обмежень у сфері особистої недоторканності. Гарантії права на особисту недоторканність визначено як передбачену міжнародно-універсальними, міжнародно-регіональними та національними нормативно-правовими актами систему загальних умов, а також юридичних засобів, що забезпечують реалізацію права на особисту недоторканність. Серед правових гарантій реалізації права на особисту недоторканність виокремлено: юридичні засоби правової інституціалізації права на особисту недоторканність (закріплення права на особисту недоторканність); юридичні засоби попередження та припинення порушень права на особисту недоторканність; засоби судового захисту; засоби юридичної відповідальності та компенсаторно-відновлювальні засоби; юридичні засоби нагляду і контролю за забезпеченням права на особисту недоторканність. Разроблено пропозиції щодо удосконалення чинного законодавства України, спрямовані на підвищення ефективності нормативно-правового забезпечення права на особисту недоторканність.
Пожар О. М. Нормативно-правове забезпечення права на особисту недоторканність: загальнотеоретичне дослідження / О. М. Пожар; кер. роботи Х. Бехруз; НУ "ОЮА". - Одеса, 2015. - 20 с.
Keywords: права человека; институт права; личная неприкосновенность; реализация прав; гарантии реализации прав; права людини; інститут права; особиста недоторканність; реалізація прав; гарантії реалізації прав; human rights; legal institute; personal integrity; realization of the rights; guarantees of the realization of the rights