Кримінальна відповідальність за злочини проти інтересів сім’ї у країнах, що належать до романо-германської правової сім’ї - Данільченко, Інга Робертівна; Данільченко, І. Р.; Данильченко, Инга Робертовна; Danilchenko, Inha R. (Одеса : Гельветика, 2020)
Сім’я як соціальний інститут відіграє особливу роль у становленні та розвитку особистості кожної людини, а також суспільства загалом. Від благополуччя сім’ї, її міцності залежить соціальний прогрес суспільства, чисельність і якість населення. Саме в родині закладаються основні моральні, культурні цінності людини і норми поведінки. Сім’я, як будь-яке соціальне середовище, повинна перебувати в області державно-правового регулювання. Необхідність державної підтримки та захисту сім’ї визнається на загальносвітовому рівні, що свідчить про високий статус даного соціального інституту. Так, у частині 3 статті 16 Загальної декларації прав людини, ухваленої Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 10 грудня 1948 року, говориться про те, що «сім’я є природним і основним осередком суспільства і має право на захист із боку суспільства і держави». В Україні регулювання й охорона сімейних відносин здійснюються також у рамках сімейного, цивільного, житлового, інших галузей права, які спрямовані на забезпечення її функціонування і надання стабільності. У свою чергу, безпосередня охорона інтересів сім’ї від найбільш суспільно небезпечних посягань, які можуть завдати їй істотної шкоди, забезпечується кримінальним законодавством, без якого захист інтересів даного інституту не може бути визнаний повноцінним. Аналіз закордонного кримінального законодавства свідчить про наявність загальних підходів до охорони інтересів сім’ї та неповнолітніх і про національну специфіку законотворчого процесу та правозастосовної практики різних країн, які залежать від соціально-економічних, культурно-моральних, політико-правових та цілої низки інших чинників. Однак це не заважає зробити висновок про те, що норми Кримінального кодексу України в області охорони інтересів сім’ї та неповнолітніх загалом відповідають вимогам міжнародних стандартів і відображають загальний напрям сучасних правових тенденцій.

The family has a special role in the development of the specialty of skin people, as well as the suspension in general. As a result of the prosperity of the family, and of the social progress of the support, the number and quality of the population. It is in the homeland that the basic moral, moral, cultural values of people and norms of behavior are laid down. The family, as if it were socially enlightened, is guilty in the area of state and legal regulation. The need for a sovereign approach and for the visitor of the family to be recognized in the state of the art, to indicate the high status of this social institute. So, in part 3 of Article 16 Inaugural Declaration of the Rights of People, adopted by the UN General Assembly on the 10th day of 1948, it is said about those who are “the natural and the main source of the suspension and the right to seize from the side of the suspension and the state”.In Ukraine, regulation and protection of family members also work within the framework of family, civil, livelihood and other law enforcement, which are focused on securing and maintaining stability. At his own devil, the best defense of the interests of all those who are suspiciously insecure encroachments, as it is possible for the memory of the nation, to become unaware of the criminal legislation, without any possibility of any kind of interest.The analysis of foreign criminal law shows the existence of common approaches to the protection of the interests of families and minors and the national specifics of the legislative process and law enforcement practices of different countries, which depend on socio-economic, cultural, moral, political and other factors. However, it doesn’t make a difference in the number of visas about those, according to the norms of the Ukrainian CC of Ukraine in the field of protecting the interests of the family, and those who are not altogether familiar with the general view of international standards and visualize the tendencies of the foreign right.

Семья как социальный институт играет особую роль в становлении и развитии личности каждого человека, а также общества в целом. От благополучия семьи, ее прочности зависит социальный прогресс общества, численность и качество населения. Именно в семье закладываются основные моральные, культурные ценности человека и нормы поведения. Семья, как любое социальную среду, должна находиться в области государственно-правового регулирования. Необходимость государственной поддержки и защиты семьи признается на общемировом уровне, что свидетельствует о высоком статусе данного социального института. Так, в части 3 статьи 16 Всеобщей декларации прав человека, принятой Генеральной Ассамблеей Организации Объединенных Наций 10 декабря 1948 года, говорится о том, что «семья является естественной и основной ячейкой общества и имеет право на защиту со стороны общества и государства ». В Украине регулирование и охрана семейных отношений осуществляются также в рамках семейного, гражданского, жилищного, других отраслей права, направленных на обеспечение ее функционирования и предоставления стабильности. В свою очередь, непосредственная охрана интересов семьи от наиболее общественно опасных посягательств, которые могут нанести ей существенный вред, обеспечивается уголовным законодательством, без которого защита интересов данного института не может быть признан полноценным. Анализ зарубежного уголовного законодательства свидетельствует о наличии общих подходов к охране интересов семьи и несовершеннолетних и о национальной специфике законотворческого процесса и правоприменительной практики различных стран, которые зависят от социально-экономических, культурно-нравственных, политико-правовых и целого ряда других факторов. Однако это не мешает сделать вывод о том, что нормы Уголовного кодекса Украины в области охраны интересов семьи и несовершеннолетних в целом соответствуют требованиям международных стандартов и отражают общее направление современных правовых тенденций.
Данільченко І. Р. Кримінальна відповідальність за злочини проти інтересів сім’ї у країнах, що належать до романо-германської правової сім’ї / І. Р. Данільченко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 86 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 71-76.
Keywords: злочин; насильство в сім’ї; законодавство; сім’я; сімейні відносини; сімейне життя; кримінально-правова охорона сім’ї; malice; violence in family; legislation; family; family of life; criminal and legal protection of family; преступление; насилие в семье; законодательство; семья; семейные отношения; семейная жизнь; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE