Особливості сприйняття особистості по фотографії при спілкуванні в інтернеті : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Клапоущак, Дар'я Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У магістерській роботі здійснено комплексний теоретико-емпіричний аналіз особливостей сприйняття особистості за профільною фотографією в умовах інтернет-спілкування. Дослідження ґрунтується на сучасних теоріях соціальної перцепції та візуальної самопрезентації, зокрема Теорії обробки соціальної інформації (SIP), Теорії варантування та психосемантичному підході. У роботі систематизовано ключові візуальні детермінанти формування першого враження, окреслено механізми атрибуції соціально значущих рис та визначено роль типу фотографії (селфі проти фото, зробленого іншою особою) у формуванні оцінок надійності, нарцисизму й соціальної привабливості. Емпірична частина містить квазі-експеримент із варіацією характеристик профільних фотографій та психосемантичне дослідження суб’єктивних смислових структур, що активуються у реципієнтів. Застосовано методи семантичного диференціалу, асоціативного експерименту та факторного аналізу. Отримані результати дозволяють описати психологічні закономірності інтерпретації візуальних образів і визначити семантичні центри сприйняття, характерні для української вибірки. На основі отриманих даних сформульовано практичні рекомендації щодо побудови ефективної й автентичної візуальної самопрезентації у соціальних мережах. Робота інтегрується в пріоритетні напрями розвитку психології віртуальної комунікації та сприяє поглибленню розуміння соціальної перцепції в цифровому середовищі. The master's thesis presents a comprehensive theoretical and empirical analysis of personality perception based on profile photographs in the context of online communication. The research is grounded in contemporary theories of social perception and visual self-presentation, including Social Information Processing Theory (SIP), Warranting Theory, and the psychosemantic approach. The study systematizes key visual determinants of first impression formation, outlines mechanisms of attributing socially significant traits, and identifies the role of photo type (selfie versus othergenerated photo) in shaping perceptions of trustworthiness, narcissism, and social attractiveness. The empirical section includes a quasi-experiment manipulating characteristics of profile images and a psychosemantic investigation of subjective meaning structures activated in recipients. Methods such as the semantic differential, associative experiment, and factor analysis were applied. The findings describe psychological patterns of interpreting visual images and reveal the semantic centers of perception characteristic of Ukrainian respondents. Based on the results, practical recommendations are proposed for creating effective and psychologically authentic visual self-presentation on social media. The work aligns with priority research directions in the psychology of virtual communication and contributes to a deeper understanding of social perception in the digital environment.
Клапоущак Д. С. Особливості сприйняття особистості по фотографії при спілкуванні в інтернеті : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Д. С. Клапоущак. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 60 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31473
Keywords: перцепція; фотографія; імідж; самопрезентація; атрибуція; візуальний контент; perception; photography; image; self-presentation; attribution; visual content