Психоемоційний стан здобувачів вищої освіти з різними типами взаємодії з кіберпростором : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Перстинчик, Дмитро Олегович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати емпіричного дослідження особливостей психоемоційного стану здобувачів вищої освіти залежно від характеру їхньої взаємодії з кіберпростором. Здійснено теоретикометодологічний аналіз сучасних джерел, який підтвердив, що різні форми цифрової активності можуть мати як позитивний, так і негативний вплив на емоційну сферу особистості. Описано етапи, процедуру та інструментарій дослідження, яке включало анкетування, стандартизоване тестування (методики САН, Самооцінка психічних станів Г. Айзенка), а також методи кількісної статистичної обробки. Виділено п’ять типів взаємодії з кіберпростором: інформативний, комунікативний, розважальний, творчий та ескапістський. Проаналізовано психоемоційний стан студентської молоді за такими показниками, як самопочуття, активність, настрій, тривожність, фрустрація, агресивність і ригідність. Встановлено, що творчий та інформативний типи взаємодії пов’язані з кращими показниками емоційного стану, тоді як ескапістський і розважальний – з погіршеними. Кореляційний аналіз підтвердив наявність статистично значущих взаємозв’язків між типами цифрової активності та психоемоційними характеристиками особистості. На основі отриманих результатів сформовано комплекс практичних рекомендацій для викладачів і психологів щодо підтримки емоційного добробуту студентів в умовах цифрового середовища та тривалого стресу, спричиненого війною. The paper presents the results of an empirical study on the peculiarities of the psycho-emotional state of higher education students depending on the nature of their interaction with cyberspace. A theoretical and methodological analysis of current sources was carried out, confirming that different forms of digital activity can have both positive and negative effects on the emotional sphere of the individual. The study describes the stages, procedures, and tools used, including a questionnaire, standardized psychological testing (SAN method, H. Eysenck's SelfAssessment of Mental States), as well as methods of quantitative statistical analysis. Five types of interaction with cyberspace were identified: informative, communicative, entertaining, creative, and escapist. The psycho-emotional state of students was analyzed based on indicators such as well-being, activity, mood, anxiety, frustration, aggressiveness, and rigidity. It was found that creative and informative types of interaction are associated with more favorable emotional indicators, while escapist and entertaining types correlate with worsened emotional states. Correlational analysis confirmed statistically significant relationships between types of digital activity and the psycho-emotional characteristics of the individual. Based on the findings, a set of practical recommendations was developed for educators and psychologists to support students’ emotional well-being in the context of the digital environment and prolonged stress caused by war.
Перстинчик Д. О. Психоемоційний стан здобувачів вищої освіти з різними типами взаємодії з кіберпростором : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Д. О. Перстинчик. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 56 с. – Режим доступу:
Keywords: кіберпростір; психоемоційний стан; здобувачі вищої освіти; цифрова поведінка; типи взаємодії з кіберпростором; емоційна регуляція; cyberspace; psycho-emotional state; higher education students; digital behavior; types of interaction with cyberspace; emotional regulation