Адепти "суспільного блага": парламентські функції середнього класу - Яковлев, Денис Вікторович; Яковлев, Д. В.; Yakovlev, Denys V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Визначаючи основні сучасні виклики для соціально-політичної системи, відзначимо необхідність подолання кризи парламентаризму. Відповідно до проблемного поля даної міжнародної науково-практичної конференції, слід ідентифікувати один із головних соціальних викликів для політичної системи – низький рівень довіри до парламенту. Відповідно до результатів соціологічних досліджень у 2020 році довіра до парламенту складала 12%, у 2021 році – 11%, у 2022 році напередодні війни – також 11%. У лютому 2026 року найнижчий рівень довіри серед державних органів зафіксовано до Верховної Ради України – баланс мінус 77,4% (51,3% – скоріше не довіряють, 35,9% – зовсім не довіряють). Порівняно з вереснем 2025 року довіра до парламенту ще знизилася – тоді баланс становив мінус 59,5 %.
Яковлев Д. В. Адепти "суспільного блага": парламентські функції середнього класу. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 365-368. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33160
Keywords: суспільне благо; паоламент; парламентські функції; середній клас; бікамералізм; public good; paolament; parliamentary functions; middle class; bicameralism