Ґендерна лінгвістика у дискурсі політичних промов: аналіз мовних особливостей = Gender linguistics in political speech discourse: an analysis of language features : кваліфікаційна (магістерська) робота - Зубченко, Аліна Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У кваліфікаційній роботі розглядається питання про ґендерну лінгвістику в політичному дискурсі, зокрема мовні особливості промов чоловіків та жінок-політиків. Мета роботи – виявити та проаналізувати специфічні мовні особливості, що відображають ґендерну специфіку комунікативної поведінки в політичному мовленні. Предмет дослідження– політична комунікація, обʼєкт – політичний дискурс. Для аналізу використовується дескриптивний та порівняльно- аналітичний методи, а також дискурсивний аналіз, що дозволяє виявити лексичні, граматичні та стилістичні особливості промов, а також комунікативні стратегії впливу. Теоретичною основою є роботи українських та зарубіжних лінгвістів, що стосується ґендерної лінгвістики, політичного дискурсу та комунікативної поведінки. Практичне значення роботи – використання отриманих результатів у навчальних курсах з сучасної лінгвістики, стилістики, соціолінгвістики та дискурс-аналізу, а також для створення навчальних матеріалів, що демонструють комунікативні стратегії, визначені ґендерними маркерами. Результати дослідження апробовано на IV міжнародній науково- практичній конференції “Академічні студії з філології” (5 листопада 2025 р.). This qualifying work examines the issue of gender linguistics in political discourse, in particular the linguistic features of speech by male and female politicians. The purpose of the research is to identify and analyse specific linguistic features that reflect gender- specific communicative behaviour in political communication, and the object is political discourse. Descriptive and comparative-analytical methods are used for analysis, as well as discourse analysis, which allows us to identify lexical, grammatical and stylistic features of speeches, as well as communicative strategies of influence. The theoretical basis is the works of Ukrainian and foreign linguists on gender linguistics, political discourse and communicative behaviour. The practical value of the work lies in the use of the results obtained in courses on modern linguistics, stylistics, sociolinguistic and discourse analysis, as well as for the creation of teaching materials that demonstrate communicative strategies determined by gender markers. The results of the study were appreciated at the IV International Scientific and Practical Conference “Academic Studies in Philology” (5 November 2025).
Зубченко А. С. Ґендерна лінгвістика у дискурсі політичних промов: аналіз мовних особливостей = Gender linguistics in political speech discourse: an analysis of language features : кваліфікаційна (магістерська) робота / А. С. Зубченко. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 74 с.
Keywords: ґендерна лінгвістика; політичний дискурс; мовні особливості; комунікативні стратегії; ґендерні маркери; gender linguistics; political discourse; communicative strategies; gender markers