Верифікація та валідація на досудовому розслідуванні - Ващук, О. П.; Ващук, О. П.; Vaschuk, O. P. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016)
Статтю присвячено дослідженню верифікації та валідації на досудовому розслідуванні. На підставі їх термінологічного визначення виокремлено такі складники цих криміналістичних методів у межах дослідження невербальної інформації, як об’єкт і суб’єкт, сфера дослідження та можливі результати. Обґрунтовано мету використання саме цих методів опрацювання інформації на досудовому розслідуванні. Наведено приклади типової верифікації й валідації. Окреслено проблеми негативних висновків верифікації або валідації та можливі способи їх ефективного вирішення на ранніх стадіях досудового розслідування

Верификация и валидация на досудебном расследовании. Статья посвящена исследованию верификации и валидации на досудебном расследовании. На основании их терминологического определения выделены такие составляющие этих криминалистических методов в рамках исследования невербальной информации, как объект и субъект, сфера исследования и возможные результаты. Обоснована цель использования именно этих методов обработки информации на досудебном расследовании. Приведены примеры типовой верификации и валидации. Обозначены проблемы негативных выводов верификации или валидац

Verification and validation of the prejudicial investigation. The article investigates verification and validation of the pre-trial investigation. Based on their terminological definition singled out elements of forensic techniques within the study of nonverbal information as object and subject, the exploration and possible outcomes. Grounded purpose use of these methods of processing information at the pre-trial investigation. Examples of typical verification and validation. Outlined the problem of negative conclusions verification or validation and possible ways to address them effectively in the early stages of pre-trial investigation.
Ващук О. П. Верифікація та валідація на досудовому розслідуванні / О. П. Ващук // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.] ; відп. за вип. М. В. Афанасьєва. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2016. – Вип. 76. – С. 18-22.
Keywords: верифікація; валідація; досудове розслідування; невербальна інформація; криміналістична інформація; криміналістика; злочинна подія; верификация; валидация; досудебное расследование; невербальная информация; криминалистическая информация; криминалистика; преступное событие; verification; validation; pre-trial investigation; nonverbal information; forensic information; criminal event