Щодо проблеми розуміння поняття «ідея» в античній філософії - Чорна, Л. В.; Черная, Л. В.; Chorna, L. V. (My University, 2016)
У статті досліджується етимологічне походження поняття «ідея», вивчаються різні підходи до його тлумачення. Окреслюються основні еволюційні етапи осягнення ідеї як філософської категорії античними мислителями. Особливу увагу приділено вивченню філософської спадщини Платона як одного з першопроходців у цій проблемі, критиці його підходів Аристотелем і спробам неоплатоніки синтезувати обидві античні концепції тлумачення поняття «ідея». Розкривається роль ідеї у філософській думці та на підставі проведеного аналізу надаються найбільш ґрунтовні визначення цього поняття.

В статье исследуется этимологическое происхождение понятия «идея», изучаются различные подходы к его толкованию. Определяются основные эволюционные этапы постижения идеи как философской категории античными мыслителями. Особое внимание уделяется изучению философского наследия Платона как одного из первопроходцев в данной проблеме, критике его подходов Аристотелем и попыткам неоплатоников синтезировать обе античные концепции толкования понятия «идея». Раскрывается роль идеи в философской мысли и на основании проведенного анализа предоставляются наиболее обоснованные определения данного понятия.

The article studies the etymological origin of the concept “Idea” and various approaches to its interpretation. There is outlined the main evolutionary stages of idea comprehension as a philosophical category in Antique epoch. Particular attention is paid to the study of Plato's philosophical heritage as one of the pioneers in these problems, to the critics of his approaches by Aristotle, and to the Neo-Platonists attempts to synthesize both antique interpretations of the “Idea” concept. The article reveals the role of ideas in philosophical thought. There are provided the most thorough definitions of this concept.
Чорна Л. В. Щодо проблеми розуміння поняття «ідея» в античній філософії / Л. В. Чорна // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 11. - С. 119-122.
Keywords: антична філософія; Аристотель; ідея; Платон; античная философия; Аристотель; идея; Платон; Aristotle; Antique philosophy; idea; Plato