Принцип "рівності вихідних можливостей" у практиці Європейського суду з прав людини - Коруц , У. З.; Koruts, U. Z. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті вважає що, судовий розгляд визнається справедливим за умови за- безпечення рівного процессуального становища сторін, що беруть участь у спорі. Для підтвердження необхідності додержання цього принципу Європейський суд, встановлює відсутність процесуальних і фактичних привілеїв у сторін, перевіряє фактичну змагальність сторін у процесі; незалежність і законність призначення експертів та експертиз; законність методів одержання доказів; вмотивованість рішень, а також неможливість втручання в порядок оскарження судових рішень осіб, які не беруть участі у спорі і прав яких не зачепили судові акти, фактичну можливість участі сторін у розгляді справи на всіх її стадіях.
Коруц У. З. Принцип "рівності вихідних можливостей" у практиці Європейського суду з прав людини / У. З. Коруц // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 266-270.
Keywords: принцип "рівності вихідних можливостей"; принцип "равенства исходных возможностей"; the principle of "equality of initial opportunities"; справедливий судовий розгляд; справедливое судебное расмотрение; fair trial; Європейський Суд з прав людини; Европейский суд по правам человека; European Court of Human Rights; «загальні обставини судового розгляду»; «общие обстоятельства судебного разбирательства»; "General circumstances of the trial"