Професійна деформація психолога та її вплив на професійну діяльність : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Телегіна, Ірина Вікторівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження професійної деформації психологів-практиків та її впливу на професійну діяльність. Визначено сутність професійної деформації як багатовимірного конструкту, що включає емоційне виснаження, деперсоналізацію, редукцію професійних досягнень та трансформацію професійних цінностей. Систематизовано причини професійної деформації на індивідуальному, організаційному та соціальному рівнях. Емпіричне дослідження 58 психологів-практиків виявило значну поширеність професійної деформації. Встановлено статистично значущі кореляційні зв’язки. Ідентифіковано групи високого ризику: психологи зі стажем 3-7 років демонструють найвищі показники вигорання, працівники державного сектору виявляють вищі показники деперсоналізації порівняно з приватними практиками. На основі результатів розроблено комплексну тренінгову програму «Професійна стійкість психолога: профілактика та подолання професійної деформації» та систему практичних рекомендацій на чотирьох рівнях: індивідуальному (розвиток рефлексії, управління навантаженням, емоційна регуляція), груповому (інтервізія, балінт-групи,менторство), організаційному (стандарти навантаження, культура підтримки, доступ до супервізії) та системному (трансформація освітніх програм, національна система супервізії). The thesis presents the results of theoretical and empirical research on professional deformation of practicing psychologists and its impact on professional activity. Professional deformation is defined as a multidimensional construct encompassing emotional exhaustion, depersonalization, reduced personal accomplishment, and transformation of professional values. The causes of professional deformation are systematized at individual, organizational, and social levels. An empirical study involving 58 practicing psychologists revealed a significant prevalence of professional deformation. Statistically significant correlations were established. High-risk groups were identified: psychologists with 3-7 years of experience demonstrate the highest burnout indicators, while public sector workers exhibit higher levels of depersonalization compared to private practitioners. Based on the research findings, a comprehensive training program «Psychologist’s Professional Resilience: Prevention and Overcoming Professional Deformation» and a system of practical recommendations at four levels were developed: individual level (reflection development, workload management, emotional regulation), group level (intervision, Balint groups, mentorship), organizational level (workload standards, supportive culture, supervision access), and systemic level (educational program transformation, national supervision system).
Телегіна І. В. Професійна деформація психолога та її вплив на професійну діяльність : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / І. В. Телегіна. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 67 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31481
Keywords: професійна деформація; психологи-практики; емоційне виснаження; професійне вигорання; професійна рефлексія; нейротизм; супервізія; професійні цінності; психологічна підтримка; тренінгова програма; professional deformation; practicing psychologists; emotional exhaustion; professional burnout; professional reflection; neuroticism; supervision; professional values; psychological support; training program