Психологічні особливості схильності до аб’юзивних стосунків : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Пірожкова, Катерина Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних особливостей схильності особистості до аб’юзивних стосунків. Проблематика аб’юзивної поведінки у міжособистісній взаємодії розглядається як багатовимірне психологічне явище, зумовлене поєднанням емоційної залежності, розмитих психологічних меж, когнітивних викривлень у сприйнятті себе та партнера, а також деформацією самооцінки. Для досягнення мети було проведено емпіричне дослідження із застосуванням комплексу валідних психодіагностичних методик: Опитувальник «Межі особистості» (Boundary Questionnaire), спрощена версія Е. Гартмана (Hartmann & Kunzendorf, 1991), опублікований у книзі “Boundaries in the Mind: A New Psychology of Personality”; адаптована версія методики «Міжособистісна діагностика особистості» Т. Лірі (Interpersonal Diagnosis of Personality, 1957); «Опитувальник співзалежності Спанн-Фішер» (Spann–Fischer Codependency Scale). Практичне значення роботи полягає у можливості використання отриманих результатів для психокорекційної та психотерапевтичної практики, спрямованої на розвиток самоприйняття, формування адекватних психологічних меж, підвищення рівня емоційної компетентності та профілактику залучення в аб’юзивні взаємини. The master’s thesis is devoted to the study of psychological characteristics underlying an individual’s predisposition to abusive relationships. The phenomenon of abusive behavior in interpersonal interactions is considered a multidimensional psychological construct, determined by a combination of emotional dependence, blurred psychological boundaries, cognitive distortions in self- and partnerperception, as well as deformations of self-esteem. To achieve the research objectives, an empirical study was conducted using a set of validated psychodiagnostic instruments: the Boundary Questionnaire (simplified version by A. Hartman), published in book “Boundaries in the Mind: A New Psychology of Personality”; the Short Interpersonal Relationship Scale (adapted from T. Leary); and the Spann–Fischer Codependency Scale. The practical significance of the study lies in the potential application of the findings in psychocorrectional and psychotherapeutic practice aimed at fostering selfacceptance, establishing adequate psychological boundaries, enhancing emotional competence, and preventing involvement in abusive relationships.
Пірожкова К. С. Психологічні особливості схильності до аб’юзивних стосунків : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / К. С. Пірожкова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 75 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31491
Keywords: аб’юзивні стосунки; співзалежність; психологічні межі; самооцінка; міжособистісні ролі; емоційна залежність; психологічна автономія; деструктивна поведінка; abusive relationships; codependency; psychological boundaries; self-esteem; interpersonal roles; emotional dependence; psychological autonomy; destructive behavior