Окремі теоретичні аспекти проблематики правового статусу інтернет-засобів масової інформації в Україні, Словацькій Республіці та Угорщині - Феєр, О.; Feier, O. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена порівняльному дослідженню правових норм та інститутів України, Словацької Республіки та Угорщини, котрі регулюють функціонування інтернет-засобів масової інформації, та виявленню правових колізій, які можуть виникнути у процесі реєстрації діяльності інтернет-ЗМІ. У статті проаналізовано державно-правовий статус інтернет-засобів масової інформації в контексті близькості національних правових систем, спільних правопорядків та тісної транскордонної взаємодії. З’ясовано, що держава здійснює регулятивний вплив у галузі діяльності інтернет-ЗМІ за допомогою певних інструментів – засобів (методів) державного регулювання, основними з них є адміністративні та економічні. Досліджено методи правового регулювання інтернет-ЗМІ, у яких утілюється керівний вплив держави на суспільні відносини в галузі діяльності інтернет-ЗМІ, оскільки від їх адекватності тенденціям розвитку цієї сфери залежить ефективність правового регулювання в ній, а також досліджено спеціальні закони Словацької Республіки, що регулюють різні види ЗМІ та Закон Угорщини «Про засоби масової інформації», які заклали правовий шлях побудови інформаційного суспільства в цих державах. Розглянуті теоретичні та практичні проблеми правового врегулювання діяльності інтернет-засобів масової інформації в Україні, Словацькій Республіці та Угорщині, окреслено основні напрями подальшого вдосконалення законодавства, яке регулює механізм функціонування інтернет-засобів масової інформації. Аналіз положень нормативно-правових актів дозволяє виокремити певні принципи державного контролю в галузі інтернет-ЗМІ, класифікувати їх на загальні та спеціальні. Особливу увагу приділено профілактичному принципу, котрий полягає в обов’язку органів державної влади та їх посадових осіб за результатами кожного порушення аналізувати причини й умови, виявляти прогалини та помилки в діяльності інтернет-ЗМІ та сприяти їх усуненню самостійно засобом масової інформації без застосування санкцій до них, систематизувати практику виявлених причин та умов, що сприяли порушенню, механізмів їх усунення та зробити її загальнодоступним інтернет–ЗМІ для використання у процесі своєї діяльності.

The article is devoted to a comparative study of the legal norms and institutions of Ukraine, Slovak Republic and Hungary which regulate the functioning of Internet media and identify legal conflicts that can occur during the registration of online media activities. The article analyzes the state-legal status of Internet mass media in the context of proximity of national legal systems, common law and order, and close cross-border interaction. It is found out that the state exercises regulatory influence in the sphere of Internet media activity with the help of certain tools-Means (methods) of state regulation, the main of which are administrative and economic. Analyzed methods of legal regulation of Internet media, which embody the guiding influence of the state on public relations in the field of Internet media, since their adequacy to the development trends of this sphere depends on the effectiveness of legal regulation in it, as well as the special laws of the Slovak Republic regulating various types of media and the Hungarian Law “About mass media”, which laid the legal path of building an information society in these States. Considered theoretical and practical problems of legal regulation of Internet mass media activities in Ukraine, Slovak Republic and Hungary, outlined the main directions of further improvement of legislation regulating the mechanism of functioning of Internet mass media. Analysis of the provisions of regulations allows us to identify certain principles of state control in the field of Internet media, to classify them into general and special. Particular attention is paid to the preventive principle, which is the duty of public authorities and their officials to analyse the causes and conditions of each violation, identify gaps and errors in the activities of online media and facilitate their elimination by the media without sanctions, to systematize the practice of the identified causes and conditions that contributed to the violation, the mechanisms for their elimination and make it publicly available on the Internet media for use in the process of its activities.
Феєр О. Окремі теоретичні аспекти проблематики правового статусу інтернет-засобів масової інформації в Україні, Словацькій Республіці та Угорщині / О. Феєр // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 2. - С. 267-273.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; media; Internet media; independence of the media; the legal regulation; state registration; licensing; засоби масової інформації; інтернет-засоби масової інформації; незалежність засобів масової інформації; правове регулювання; державна реєстрація; ліцензування