Приватне право як антропологічна основа правового порядку в умовах війни - Харитонов, Євген Олегович; Kharytonov, Yevhen O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Приватне право у європейській правовій традиції ніколи не було лише технічною конструкцією чи набором норм, що регулюють майнові та особисті немайнові відносини. Його природа значно глибша. Приватне право – це спосіб мислення про людину, про її місце у правовому порядку, про межі державної влади, про природу свободи та відповідальності. Це – концепт, тобто ідея, яка визначає структуру правової системи незалежно від політичних режимів, еко номічних моделей чи історичних обставин. Саме тому приватне право здатне переживати війни, революції, зміни державних кордонів і політичних формацій: воно ґрунтується не на державі, а на приватній особі.
Харитонов Є. О. Приватне право як антропологічна основа правового порядку в умовах війни. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 56-60. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32956
Keywords: приватне право; приватна особа; воєнний стан; суб’єкт; центр правової системи; private law; private person; martial law; subject; center of the legal system