"Крест святой веры" – константа русского лингвоментального пространства - Хуторцова, М. І.; Хуторцова, Маргарита Ігорівна; Khutortsova, М. I. (Одеса, 2015)
Статтю присвячено розгляду концепту-конструкту «Хрест» у російській фразеології. Увагу звернуто на етимологію дослідження поняття, розглянуто спроби виявити ознаки, що формують стереотипні образи в російській ментальності. Проаналізовано етимологію концепту-конструкту «Хрест», аргументовано твердження, що концепт-конструкт «Хрест» пов’язаний із концептами «Небо» й «Земля». У тексті статті названо семантичні особливості концепту «Хрест», обґрунтовано його відношення до понять «Молитися» та «Просити». Доведено, що концепт-конструкт «Хрест» входить у систему базових загальнолюдських понять.

The article is dedicated to the concept-construct “Cross” in Russian phraseology. Attention is drawn to the study of etymology of the concept and its correlation with the other absolute symbols. We analyze the semantics of the concept-construct “Cross”, and also examine how the concept “Cross” is connected to the concepts “Heaven” and “Earth”. The text of the article shows semantic features of the concept “Cross” and its correlation with the concepts of objective reality. We prove that the concept-construct «Cross» is in the system of basic mankind concepts.
Хуторцова М. І. "Крест святой веры" – константа русского лингвоментального пространства / М. І. Хуторцова // Одеський лінгвістичний вісник. – 2015. – Вип. 6. – Т.2. – С. 137-140.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; концепт; конструкт; хрест; небо; земля; загальнолюдський; поняття; етимологічний аналіз; значення; світ; культурологічний; concept; construct; cross; heaven; earth; mankind; etymological analysis; meaning; world; cultural