Публічне право і охорона суспільних інтересів: загальне та галузеве - Стрельцов, Євген Львович; Стрельцов, Є. Л.; Streltsov, Yevgen (Юридичне видавництво “Право України”, 2025)
Стаття присвячена дослідженню публічного права як загальноправової основи правової регламентації охорони суспільних інтересів, а також аналізу його взаємозв’язку з однією з галузей публічного права – кримінальним правом. Актуальність такого дослідження зумовлена об’єктивними чинниками, пов’язаними з тим, що саме публічне право відіграє визначальну роль у встановленні правових меж функціонування держави (діяльність публічних інституцій), у сприянні сталому розвитку суспільства, забезпеченні основоположних прав і свобод людини, а також у належному захисті суспільних інтересів. Метою статті є комплексне осмислення взаємовпливу публічного і кримінального права, з’ясування підстав та умов їх узгодженої регламентації. У дослідженні розглянуто сутнісні ознаки та характеристики публічного (у загальноправовому вимірі) і кримінального (у галузевому вимірі) права – їх предмет, завдання, функції та методи, – а також виявлено напрями їх інтеграції в єдину систему охорони суспільного порядку та основоположних соціальних благ. Визначення таких характеристик становить провідний змістовно-методологічний напрям аналізу, оскільки саме воно дає змогу розкрити їхню сутність, внутрішню логіку, простежити взаємозв’язки між різними рівнями правової регламентації та забезпечити більш глибоке розуміння сутності права загалом. Обґрунтовано, що гармонізація публічно-правових і кримінальноправових засад є однією з ключових передумов цивілізованого суспільного розвитку. У статті також окреслено окремі умови та тенденції розвитку публічного й кримінального права в сучасних умовах. The article is devoted to the study of public law as a general legal foundation for the regulation and protection of public interests, as well as to an analysis of its interrelation with one of its branches – criminal law. The relevance of this research is determined by objective factors, particularly the pivotal role of public law in establishing the legal boundaries of state functioning (including the activities of public institutions), promoting sustainable societal development, safeguarding fundamental human rights and freedoms, and ensuring the proper protection of public interests. The purpose of the article is to provide a comprehensive understanding of the mutual influence between public and criminal law, and to elucidate the foundations and conditions for their coordinated regulation. The study examines the essential features and characteristics of public law (in a general legal context) and criminal law (in a branch-specific context), including their subject matter, objectives, functions, and methods. It further identifies the directions of their integration into a unified system for protecting public order and fundamental social goods. The identification of these characteristics constitutes a principal substantive and methodological approach, as it enables a deeper understanding of their essence, internal logic, and interconnections across different levels of legal regulation, thereby contributing to a more profound comprehension of the nature of law in general. The article substantiates that the harmonization of public law and criminal law principles is one of the key prerequisites for the development of a civilized society. Additionally, it outlines certain conditions and trends in the contemporary development of public and criminal law.
PUBLIC LAW AND THE PROTECTION OF PUBLIC INTERESTS: GENERAL AND BRANCH-SPECIFIC ASPECTS
Стрельцов Є. Л. Публічне право і охорона суспільних інтересів: загальне та галузеве / Є. Л. Стрельцов // Право України : юрид. журн. — 2025. — № 11. — С. 37-51. — Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31673
Keywords: rule of law; public law; criminal law; criminal liability; criminal offense; legal regulation; legal framewor; верховенство права; публічне право; кримінальне право; кримінальна відповідальність; кримінальне правопорушення; правове регулювання; правова регламентація