Особистісний вимір політичної соціалізації - Козьма, В. В.; Козьма, В. В.; Kozma, V. V. (Одеса, 2017)
У статті аналізуються сутність і зміст політичної соціалізації як соціально-історичного явища. Зроблено короткий огляд основних наукових концепцій та наявних теорій соціалізації. Підкреслюється важливість проведення політологічних досліджень щодо особистісного аспекту процесу соціалізації. Особлива увага приділена питанням трактування та розуміння понять «політична соціалізація» й «політизація». Також розглядається питання співвідношення феномена соціалізації та адаптації, адже й сьогодні ця проблема є однією з найбільш дискусій- них у політичній науці. Наголошується на актуальності створення наукових підходів до вивчення особистості та суспільства, які не обмежувались би завданням побудови адаптивних моделей соціалізації взагалі та політичної соціалізації зокрема. На основі соціологічного дослідження показано ступінь політизації українського суспільства.

В статье анализируется сущность и содержание политической социализации как социально-исторического явления. Сделан краткий обзор основных научных концепций и существующих теорий социализации. Подчеркивается важность проведения политологических исследований личностного аспекта процесса социализации. Особое внимание уделяется вопросам трактовки и понимания понятий «политическая социализация» и «политизация». Также рассматривается вопрос соотношения феномена социализации и адаптации, поскольку и сегодня эта проблема является одной из самых дискуссионных в политической науке. Подчеркивается актуальность создания научных подходов к изучению личности и общества, которые не ограничивались бы заданием построения адаптивных моделей социализации вообще и политической социализации в частности. На примере социологического исследования показана степень политизации украинского общества.

The article examines the nature and content of political socialization as a socio-historical phenomenon. A brief over- view of the basic scientific concepts and existing theories of socialization. The importance of political studies the personal aspect of the socialization process. Particular attention is paid to the interpretation and understanding of the concepts of “political socialization” and “politicization”. Also discusses the relation of the phenomenon of socialization and adaptation, as today this issue is one of the most controversial in political science. It emphasizes the relevance of the scientific approach to the study of the individual and society, which would not be limited by specifying the construction of adaptive models of socialization in general and political socialization in particular. For example, case study shows the degree of politicization of Ukrainian society.
Козьма В. В. Особистісний вимір політичної соціалізації / В. В. Козьма // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 2. – С. 29-32.
Keywords: особистість; соціалізація; політична соціалізація; політизація; свобода; індивідуальність; личность; социализация; политическая социализация; политизация; свобода; индивидуальность; personality; socialization; political socialization; politicization; freedom; individuality