Між ефективністю та верховенством права: правові й етичні межі застосування нетрадиційних методів у діяльності правоохоронних органів - Гриневич, Вікторія; Hrynevych, Viktoria (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У роботі досліджено правові та етичні межі застосування нетрадиційних методів у діяльності правоохоронних органів в умовах активного розвитку криміналістичних технологій, штучного інтелекту, алгоритмічного профілювання та біометричної ідентифікації. Особливу увагу приділено проблемі відсутності належного нормативного врегулювання таких методів, як психофізіологічні дослідження із застосуванням поліграфа, одорологічна ідентифікація, предиктивне поліцейське патрулювання, розпізнавання облич у публічному просторі та окремі спеціальні техніки допиту. The paper examines the legal and ethical limits of applying non–traditional methods in law enforcement activities in the context of the rapid development of forensic technologies, artificial intelligence, algorithmic profiling and biometric identification. Particular attention is paid to the problem of insufficient legal regulation of such methods as psychophysiological examinations using a polygraph, odorological identification, predictive policing, facial recognition in public spaces and certain special interrogation techniques.
Гриневич В. Між ефективністю та верховенством права: правові й етичні межі застосування нетрадиційних методів у діяльності правоохоронних органів. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози : збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 387-400. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33599
Keywords: нетрадиційні методи; правоохоронні органи; допустимість доказів; верховенство права; штучний інтелект; поліграф; предиктивна поліцейська діяльність; права людини; non–traditional methods; law enforcement agencies; admissibility of evidence; rule of law; artificial intelligence; polygraph; predictive policing; human rights