Драгоманов і атеїзація української інтелектуальної еліти - Гренишен, А. М.; Grenyshen, A. M. (My University, 2016)
У статті аналізується вплив релігійних поглядів М. Драгоманова на поширення атеїзму серед представників української інтелектуальної еліти. Визначено причини формування атеїстичних поглядів М. Драгоманова, зміст і форми їх вираження. Висвітлено наслідки атеїзації української інтелігенції другої половини ХІХ ст. для суспільно-політичного життя українського суспільства.

В статье анализируется влияние религиозных взглядов М. Драгоманова на распространение атеизма среди представителей украинской интеллектуальной элиты. Определены причины формирования атеистических взглядов М. Драгоманова, содержание и формы их выражения. Освещены последствия атеизации украинской интеллигенции второй половины XIX в. для общественно-политической жизни украинского общества.

The impact of religious views of M. Drahomanov on the spread of atheism among the representatives of Ukrainian intellectual elite is analyzed. The reasons of formation of the atheistic views of M. Drahomanov are identified, as well as their content and form of their expression. The consequences of Ukrainian intellectual elite atheisation in the second half of the nineteenth century for the socio-political life of Ukrainian society are highlighted.
Гренишен А. М. Драгоманов і атеїзація української інтелектуальної еліти / А. М. Гренишен // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 13. - С. 21-23.
Keywords: М. Драгоманов; атеїзація; українська інтелектуальна еліта; атеїзм; М. Драгоманов; атеизация; украинская интеллектуальная элита; атеизм; M. Drahomanov; atheisation; Ukrainian intellectual elite; atheism