Охорона здоров'я у конституційному вимірі: аналіз статті 49 Конституції України - Демченко, І. С.; Демченко, И. С.; Demchenko, I. S. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017)
Досліджено положення статті 49 Конституції України, у якій закріплено права людини у сфері охорони здоров'я та визначено засади національної системи охорони здоров'я. Проведено аналіз найбільш дискусійних положень статті 49 Конституції України: щодо безоплатності медичної допомоги, її доступності та гарантованого обсягу, щодо неможливості скорочення наявної мережі державних та комунальних закладів охорони здоров'я. Розглянуто положення останніх законодавчих ініціатив щодо сфери охорони здоров'я.

Здравоохранение в конституционном измерении: анализ статьи 49 Конституции Украины. Исследованы положения статьи 49 Конституции Украины, в которой закреплены права человека в сфере здравоохранения и определены основы национальной системы здравоохранения. Проведен анализ наиболее дискуссионных положений статьи 49 Конституции Украины: относительно бесплатности медицинской помощи, ее доступности и гарантированного объема, относительно невозможности сокращения действующей сети государственных и коммунальных учреждений здравоохранения. Рассмотрены положения последних законодательных инициатив относительно сферы здравоохранения.

Public health at constitutional dimension: article 49 Constitution of Ukraine analyses. This paper examines the provision of article 49 Constitution of Ukraine, which guarantees human right at healthcare and defines the basis of the national healthcare system. The analyses of the most controversial provision of article 49 Constitution of Ukraine had been made. For instance: regarding free of charge medical care; availability and accessibility of medical care; guaranteed volume of medical care; inability to reduce the existing network of state and communal healthcare institutions. Latest legislative initiatives regarding healthcare sector are considered.
Демченко І. С. Охорона здоров'я у конституційному вимірі: аналіз статті 49 Конституції України / І. С. Демченко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.]. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017. – Вип. 79. – С. 35-45.
Keywords: право на охорону здоров'я; соціальні права; система охорони здоров'я; охорона здоров'я; Конституція України; право на охрану здоровья; социальные права; система здравоохранения; здравоохранение; Конституция Украины; right to healthcare; social rights; healthcare system; public health; Constitution of Ukraine