Україна проти Російської Федерації в Європейському суді з прав людини: альтернативи і перспективи - Гайдей, К. М.; Gaydey, K. M. (Одеса : Фенікс, 2014)
Викладені в статті думки автора дозволяють зробити висновок, що дотримання принципу верховенства права вимагає не лише вибору легітимного порядку створення міжнародного судового органу (тим більше у сфері кримінальної юстиції), але й забезпечення справедливого судового розгляду, який як принцип міжнародного права було визначено в Принципі V прийнятих Комісією міжнародного права ООН «Принципів міжнародного права, визнанних Статутом Нюрнберзького трибунала та закріплених у вироці цього Трибуналу». Критика з приводу незабезпечення МТКЮ справедливого судового розгляду свідчить, насамперед, про відсутність принципу справедливого судового розгляду як міжнародно-правового стандарту функціонування органів міжнародної кримінальної юстиції та усталеної кримінальної процесуальної форми міжнародних кри¬мінальних судів та трибуналів, фрагментаційні процеси у цій частині міжнародного права, що в цілому обумовлено фактом знаходження міжнародного кримінального процесуального права на етапі свого становлення. Вирішення цієї проблеми — в кодифікації принципів міжнародного кримінального процесуального права, зокрема, принципу справедливого судового розгляду.
Гайдей К. М. Україна проти Російської Федерації в Європейському суді з прав людини: альтернативи і перспективи / К. М. Гайдей // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 295-297.
Keywords: Європейський суд з прав людини; кодифікація принципів міжнародного кримінального процесуального права; протистояння між Україною та Російською Федерацією; міжнародне право; Европейский суд по правам человека; кодификация принципов международного криминального процесуального права; противостояние между Украиной и Российской Федерацией; международное право; European Court of Human Rights; the codification of the principles of international criminal procedural law; confrontation between Ukraine and the Russian Federation; international law