Гейміфікація в системі управління персоналом : бакалаврська робота - Касай, Дар`я Дмитрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Кваліфікаційна робота на тему «Гейміфікація в системі управління персоналом» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 Менеджмент, освітньою програмою: Менеджмент, містить 7 рисунків, 15 таблиць, 58 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 69 сторінках загального тексту і 57 сторінках основного тексту. Метою роботи є комплексне дослідження гейміфікації в системі управління персоналом з метою розробки рекомендацій щодо її впровадження для підвищення мотивації, залученості та продуктивності працівників. Розроблено модель гейміфікації для мотивації персоналу на основі теорій самодетермінації та ARCS. Обґрунтовано оптимізацію HR-процесів через гейміфікаційні елементи, включаючи бюджет впровадження близько 415 тис. грн. Проведено оцінку ефективності запропонованої системи за формулами ROI, Engagement Rate та NPS, демонструючи зростання продуктивності та зниження плинності кадрів. Результати роботи можуть бути використані при трансформації традиційного менеджменту в ігровий підхід для компаній у сфері послуг, роздрібної торгівлі та IT, сприяючи формуванню культури натхнення та зростання. Можливими напрямками подальших досліджень є розвиток адаптивних стратегій з інтеграцією штучного інтелекту для персоналізації викликів, віртуальної реальності для імерсивних тренінгів та етичних політик для уникнення контрпродуктивних ефектів. Qualification work on the topic "Gamification in the Human Resource Management" for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in specialty 073 Management, educational program: Management, contains 7 figures, 15 tables, 58 literary sources according to the list of references. The work is performed on 69 pages of total text and 57 pages of main text. The purpose of the work is a comprehensive study of gamification in the personnel management system with the aim of developing recommendations for its implementation to increase motivation, engagement, and productivity of employees. A gamification model for personnel motivation has been developed based on self-determination theories and ARCS. The optimization of HR processes through gamification elements has been justified, including an implementation budget of approximately 415 thousand UAH. An assessment of the effectiveness of the proposed system has been conducted using ROI, Engagement Rate, and NPS formulas, demonstrating a productivity growth of 30-50% and a reduction in staff turnover of 38.8%. The results of the work can be used in transforming traditional management into a gaming approach for companies in the service sector, retail trade, and IT, contributing to the formation of a culture of inspiration and growth. Possible directions for further research are the development of adaptive strategies with the integration of artificial intelligence for personalizing challenges, virtual reality for immersive trainings, and ethical policies to avoid counterproductive effects.
Касай Д. Д. Гейміфікація в системі управління персоналом : бакалаврська робота. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. 69 с.
Keywords: ГЕЙМІФІКАЦІЯ; УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ; МОТИВАЦІЯ; ЗАЛУЧЕНІСТЬ; HR-ПРОЦЕСИ.; GAMIFICATION; PERSONNEL MANAGEMENT; MOTIVATION; ENGAGEMENT; HR PROCESSES