Переклад та авторське право : навчально-методичний посібник до курсу з перекладу та авторського права для здобувачів вищої освіти спеціальності «035 – Філологія» - Кривда, Людмила Русланівна (Одеса, 2025)
Навчально-методичний посібник «Переклад та авторське право» призначений для здобувачів вищої освіти за спеціальністю «035 – Філологія» і присвячений вивченню правових аспектів перекладацької діяльності. Посібник охоплює ключові питання авторського права, зокрема статус перекладу як об’єкта інтелектуальної власності, права та обов’язки перекладача, а також особливості використання та захисту перекладених творів у межах чинного українського та міжнародного законодавства. Матеріал подано з урахуванням специфіки філологічної освіти, що дозволяє інтегрувати лінгвістичну підготовку з базовими правовими знаннями. Завдяки міждисциплінарному підходу, посібник сприяє формуванню комплексного уявлення про професію перекладача, де мовна компетентність поєднується з правовою відповідальністю та етикою. Він буде корисним як у межах теоретичного навчання, так і для практичного застосування знань у сфері перекладу.
Кривда Л. Р. Переклад та авторське право : навч.-метод. посіб. до курсу з перекладу та авторського права для здобув. вищої освіти спец. «035 – Філологія» / Л. Р. Кривда. Одеса, 2025. - 66 с. - Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/29755
Keywords: Загальні засади авторського права в контексті філології; Об’єкти авторського права; Суб’єкти авторського права; Плагіат та етика у створенні літературних і наукових творів; авторські договори; Міжнародне правове регулювання у сфері літературної власності