Захист прав споживачів у сфері надання туристичних послуг - Станкова, Ірина Михайлівна; Станковая, Ирина Михайловна; Stankova, Irina M. (My University, 2017)
Досліджено питання захисту прав споживачів у сфері надання туристичних послуг. Охарактеризовано особливості відповідальності у сфері надання туристичних послуг. Наведено класифікацію позовів та скарг із захисту порушених прав у сфері туризму: 1) невиконання або неналежне виконання послуг, обіцяних турфірмою; 2) несвоєчасне інформування туриста про зміни в програмі туру, надання недостовірної або неточної інформації про турі; 3) обмеження власної відповідальності турфірми через зміну умов туру; 4) додаткові грошові збори; 5) низький рівень сервісу; 6) порушення права споживача на безпеку послуги. Охарактеризовано способи вирішення цивільноправових спорів у сфері надання туристичних послуг: позасудовий та судовий.

Исследованы вопросы защиты прав потребителей в сфере предоставления туристических услуг. Охарактеризованы особенности ответственности в сфере предоставления туристических услуг. Проведена классификация исков и жалоб по защите нарушенных прав в сфере туризма: 1) неисполнение или ненадлежащее исполнение услуг, обещанных турфирмой; 2) несвоевременное информирование туриста об изменениях в программе тура, предоставление недостоверной или неточной информации о туре; 3) ограничение собственной ответственности турфирмы за изменения условий тура; 4) дополнительные денежные сборы; 5) низкий уровень сервиса; 6) нарушение права потребителя на безопасность услуги. Охарактеризованы способы решения гражданско-правовых споров в сфере предоставления туристических услуг: внесудебный и судебный.

The problems of consumer protection in the sphere of tourism services are researched. The features of the responsibility in providing of tourism services are highlighted. Spend the a classification claims and complaints for the protection of violated rights in the tourism sector: 1) nonperformance or improper performance of the services promised by the travel agency; 2) failure to inform the traveler about the changes in the tour program, providing false or inaccurate information about the tour; 3) selflimitation of liability of travel agency for changes in tour conditions; 4) additional fees; 5) low level of service; 6) violation of the consumer’s right to security services. ways of solving civil disputes in the sphere of tourist services: nonjudicial and judicial are characterized.
Станкова І. М. Захист прав споживачів у сфері надання туристичних послуг / І. М. Станкова // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 23. – С. 53-57.
Keywords: споживчі правовідносини; туристична послуга; права споживача у сфері туризму; відповідальність за порушення прав споживачів; механізм захисту прав споживачів; судовий захист; потребительские правоотношения; туристическая услуга; права потребителя в сфере туризма; ответственность за нарушение прав потребителей; механизм защиты прав потребителей; судебная защита; consumer relationship; travel services; consumer rights in the tourism sector; the responsibility for violation of consumer rights; consumer rights protection mechanism; judicial protection