Особливості доказування у спеціальному досудовому розслідуванні: окремі питання - Гловюк Ірина Василівна; Гловюк Ирина Васильевна; Glovyuk Iryna V.; Стоянов, Микола Михайлович; Стоянов, Николай Михайлович; Stoianov, Mykola M. (My University, 2017)
У статті досліджується проблематика особливостей доказування у спеціальному досудовому розслідуванні, а саме при розгляді слідчим суддею клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування, а також у контексті сторони захисту як суб’єкта доказування. Виділено два види локального предмета доказування при розгляді слідчим суддею клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування: загальний (на основі положень глави 241 Кримінального процесуального кодексу України) та спеціальний локальний предмет доказування (на основі п. 201 розділу ХІ «Перехідні положення» КПК України), які містять як елементи підстави та умови здійснення спеціального досудового розслідування, так і відповідність змісту клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування вимогам КПК України. Обґрунтовано, що для створення правового підґрунтя для надання показань (пояснень) підозрюваним під час спеціального досудового розслідування слід запровадити у КПК України та використовувати механізм афідевіту, який слугуватиме додатковою (відносно відеоконференції) гарантією реалізації процесуального права підозрюваного — права давати показання, пояснення, що є необхідною умовою реалізації права на справедливий судовий розгляд.

В статье исследуется проблематика особенностей доказывания в специальном досудебном расследовании, а именно при рассмотрении следственным судьей ходатайства об осуществлении специального досудебного расследования, а также в контексте стороны защиты как субъекта доказывания. Выделены два вида локального предмета доказывания при рассмотрении следственным судьей ходатайства об осуществлении специального досудебного расследования: общий (на основе положений главы 241 Уголовного процессуального кодекса Украины) и специальный локальный предмет доказывания (на основе п. 201 раздела ХI «Переходные положения» УПК Украины), которые содержат как элементы основания и условия осуществления специального досудебного расследования, так и соответствие содержания ходатайства о проведении специального досудебного расследования требованиям УПК Украины. Обосновано, что для создания правовой основы для дачи показаний (объяснений) подозре- ваемым во время специального досудебного расследования следует ввести в УПК Украины и использовать механизм аффидевита, который будет выступать дополнительной (относительно видеоконференции) гарантией реализации процессуального права подозреваемого — права давать показания, объяснения, что является необходимым условием реализация права на справедливое судебное разбирательство.

The article deals with the problem of proving in a special pre-trial investigation, namely, when investigating judge examines an application for a special pre-trial investigation, and in the context of the defence party as the subject of proving. Two types of local subject of proving were distinguished in the case of consideration by the investigating judge of an application for a special pre-trial investigation: the general (based on the Chapter 241 of the CPC of Ukraine) and a special local subject of proving (based on section 201 of Section XI «Transitional Provisions» of the CPC of Ukraine) containing elements of grounds and conditions for conducting a special pre-trial investigation, as well as compliance with the content of an application for conducting a special pre-trial investigation to the requirements of the CPC of Ukraine. It was substantiated that in order to create a legal basis for giving testimonies (explanations) by a suspect during a special pre-trial investigation, affidavit should be introduced in the CPC and used, which will act as an additional (in relation to the videoconference) guarantee of the realization of the procedural right of the suspect — the right to give testimonies, an explanation that is necessary for realization of the right to a fair trial.
Гловюк І. В. Особливості доказування у спеціальному досудовому розслідуванні: окремі питання / І. В. Гловюк, М. М. Стоянов // Право України. – 2017. - № 12. – С. 19-26.
Keywords: кримінальне провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia); захисник; локальний предмет доказування; слідчий суддя; відеоконференція; афідевіт; уголовное производство при отсутствии подозреваемого или обвиняемого (in absentia); защитник; локальный предмет доказывания; следственный судья; видеоконференция; аффидевит; criminal proceedings in the absence of a suspect or accused (in absentia); defence counsel; local subject of proving; investigating judge; videoconference; affidavit